Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Rosa Krastel

Hier moet je zijn tijdens Museumnacht

Op zaterdag 4 november 2023 openen 66 musea hun deuren tijdens de 23ste editie van Museumnacht. Van Noord tot Zuidoost en van Nieuw-West tot hartje centrum, begin maar alvast met het uitstippelen van je route! Natuurlijk kun je niet alle locaties bezoeken. Om je op weg te helpen hebben we de meest toffe, bijzondere of indrukwekkende plekken op een rij gezet.

Een Lekkere Dood

Je eigen uitvaart is misschien niet het eerste waar je aan denkt op een feestje. Maar Museum Tot Zover haalt alles uit de kast om met plezier bij je afscheid stil te staan. Na een bezoekje aan de tentoonstelling Een Lekkere Dood is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Versier je eigen uitvaartcake met smarties, slagroom en dropveters of bestel een shotje bij de Dodelijke Cocktailbar. Vergeet je voor vertrek geen bijna-doodportret te maken bij de Photobooth?

Creatieve broedplaats Lola Luid

Na een verfrissend fietstochtje door het Rembrandtpark verwelkomt Lola Luid je met een kleurrijk programma. Bij deze tijdelijke broedplaats draait alles om ontmoeting, verbinding en culturele uitwisseling. Op het programma staan 6 evenementen. Neem een kijkje in de ateliers van de 15 kunstenaars, zing en verkleed je tijdens de Vintage Karaoke of luister naar de Arabische livemuziek op gitaar en percussie. Kom je in de laatste uurtjes? In de gymzaal sluiten een DJ en een lichtshow de nacht af.

  • 19:00 - 02:00 (afhankelijk van programmaonderdeel) | Lola Luid | meer informatie

Rust en bezinning bij de Fatih Moskee

Altijd al eens een moskee van binnen willen zien? Dan is dit je kans. Stap over de drempel van de Fatih Moskee aan de Rozengracht en dompel je onder in de muzikale, creatieve en kleurrijke wereld van de islam. Volg de interactieve spoedcursus islam voor beginners of kies uit de workshops papier marmeren, filografie en Islamitische kalligrafie. Laat je je liever meevoeren door de Turkse muziekschaal en melodieuze voordrachten? Kom dan naar een Koranrecitatie of Ilahi.

  • 19:00 - 02:00 (afhankelijk van programmaonderdeel) | Fatih Moskee | meer informatie

Rondvaart met Rederij Lampedusa

Bij Rederij Lampedusa boek je geen rondvaarttocht zoals je gewend bent. De Rederij is namelijk een stichting en wordt gerund door gidsen met roots in Syrië, Somalië, Eritrea, Columbia, Turkije, Egypte en Nederland. Tijdens de tour luister je naar de persoonlijke verhalen van immigranten uit het heden en verleden. De boot waarin je vaart is opgepikt op het Italiaanse eiland Lampedusa waar hij door vluchtelingen werd achtergelaten. Tijdens Museumnacht vertrekt er elk uur een boot vanaf het Grachtenmuseum.

Escape game: Inwendige Uitbraak - ontsnap uit het lichaam

Hou jij wel van een uitdaging? Dan is de Escape game van Museum Vrolik zeker iets voor jou. Waan je in de buik van een reusachtig wezen en worstel je via raadsels, anatomische hersenkrakers en historische puzzels een weg naar buiten. Kun je nog wel wat extra spanning aan? Volg dan de zaklamptour en ervaar het museum in het donker. De rondleiders van het museum voeren je graag langs hun favoriete dierengeraamten, anatomische hoogstandjes en hersenen op sterk water.

Lichtinstallatie van Boris Acket X NDSM

Festivalgangers kennen multitalent Boris Acket van zijn gigantische audiovisuele installaties. Wil je al je zintuigen prikkelen, dan ben je bij deze componist en lichtkunstenaar aan het juiste adres. Festivalgangers kennen multitalent Boris Acket van zijn gigantische audiovisuele installaties. Voor deze Museumnacht bouwde hij een enorme passage vol licht en geluid die de buitenruimte met de NDSM-Loods verbindt.

Korte films bij Eye

Dierenliefhebbers opgelet: Op het filmdoek van Eye komt het hele dierenrijk voorbij. Van dansende vrouwkatten en -honden tot de onzichtbare wereld van levend microscopisch plankton. Ben je dus toe aan een pauze in deze nacht vol workshops, tentoonstellingen en mensen? Plof dan neer in de bioscoopstoelen van Eye en laat je vermaken door een doorlopende reeks korte films. Dat hoeft trouwens niet met een lege maag. Vanaf 19.00 uur toveren The Syrian Chefs Levantijnse gerechten uit de keuken van het Eye.

Rijksmuseum: voor ieder wat wils

Of je nu een kunstliefhebber, spelletjesfanaat of danser bent, bij het Rijksmuseum kan iedereen zich de hele nacht vermaken. Handig dus als je met meer mensen de nacht intrekt. Volg de kunsttour voor dummy’s, doe mee aan de pubquiz of laat je toekomst voorspellen door een waarzegster. Je creativiteit ontdekt je tijdens een van de workshops. Klaar voor een dansje? Ga dan op zoek naar de liftboy. Die brengt je naar de Secret Silent Disco waar je tot 01.00 uur je tofste moves kunt showen.

Huis Willet-Holthuysen

Deze nacht neemt Buro Curious het Huis Willet-Holthuysen over en transformeert het tot Queer Gaze. Ontdek de queer verhalen uit de geschiedenis van het huis, ga op avontuurliike speurtochten, bekijk optredens en laat je verrassen.

Baanbrekers Illustratie Nachtclub

Laat je inspireren door Jo Brocklehursts fluorescerende illustraties van punks, drag queens en fetisjisten. Schuilt er in jou ook een Jo Brocklehurst? Leef je dan uit met speciale markers en uv-verf en maak je eigen rebelse illustratie.