Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theatre director Priscilla Vaudelle.
Afbeelding van Marjolein van Damme

Priscilla Vaudelle

Ontdek de gamechangers en baanbrekers van de stad in toneel, fotografie, muziek of schilderkunst. Deze maand: theatermaker Priscilla Vaudelle.

Podcast

In de Cultuurmakers-podcast gaan theatermaakster Priscilla Vaudelle en schrijfster en illustrator Mylo Freeman met elkaar in gesprek over hun werk, inspiratiebronnen, creativiteit en de stad Amsterdam aan de hand van een aantal conversation starters. Ze hebben het over hun favoriete plek in Amsterdam, wanneer ze hun talent ontdekten en de niet te missen voorstellingen in 2022.

Over Priscilla

Priscilla Vaudelle (39) is opgegroeid in de Bijlmer en gaat er nooit meer weg. Ze kent elke hoek van de straat, ze kent de verhalen en weet als geen ander waar het verborgen goud ligt. Talent is er namelijk genoeg in Zuidoost, maar dat talent wordt volgens Vaudelle vooral bestookt met vragen over de Bijlmer zelf – en of ze ’s avonds niet bang zijn op straat.

Dat kon, nee dat móést anders en dus gaf Vaudelle jongeren uit de buurt een stem in haar eerste theaterproductie Akward (2013). De voorstelling vond plaats in de flat Kleiburg – die stond leeg omdat het gerestaureerd moest worden en de galerijen leenden zich perfect om het verhaal te vertellen over het ongemak van seksuele geaardheid.

Een ode aan de BIMS

Inmiddels is Vaudelle met haar nieuwste theaterproductie BIMS op tournee. BIMS is een musical over het leven van jongeren in Zuidoost, dat begint met de Bijlmerramp en laat zien hoe jongeren in die tijd zelf een cultuur, taal en sound creëren en ondertussen door de bouw van de Johan Cruijff Arena de tijd voelen tikken: hun wijk gentrificeert. ''BIMS is een ode aan de buurt waar ik opgroeide en altijd weer thuiskom. Een plek waar deze jongeren geworteld zijn, maar het op den duur moeten verlaten omdat ze het gewoonweg niet meer kunnen betalen.''

Cultuurmakers: Priscilla Vaudelle | Uit in Amsterdam

Video thumbnail

Credits

Tekst: Alice Boothby
Foto: Marjolein van Damme
Video: AT5 producties