Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Comedian Bugra Gedik.
Afbeelding van Marjolein van Damme

Bugra Gedik

Ontdek de gamechangers en baanbrekers van de stad in toneel, fotografie, muziek en schilderkunst. Deze maand: Bugra Gedik, stand-upcomedian bij Comedytrain.

Podcast

In de Cultuurmakers-podcast gaan comedian en zelfbenoemde rockster Bugra Gedik en dj en programmeur Wesley Texel met elkaar in gesprek over hun werk, inspiratiebronnen, creativiteit en de stad Amsterdam. Ze hebben het over moshpits, Johan Cruijff, huilen op de dansvloer, nieuwe clubs in Amsterdam en de diversificatie van het nachtleven.

Over Bugra

Bugra is opgegroeid in West – in de Kinkerbuurt om precies te zijn. In de De Clercqstraat leerde hij fietsen, en hij maakt graag een rondje over de Ten Katemarkt. Toen hij in Zuid naar het St. Ignatiusgymnasium ging, ontdekte hij hoe verschillend de twee stadsdelen zijn. ‘’Ik ben nooit echt onderdeel geweest van Zuid; ik zat met één andere Turk in de klas. Opvallend vond ik het hoe de hockeymeisjes ook ‘onze’ straattaal spraken. Dan hoorde je: ‘Hé Karlijn, doe niet tantoe faya!’ Dat was even vreemd als hilarisch.’’

Wat een mens mooi maakt, zijn alle gebreken, vindt Bugra. Het is, zoals hij zegt, net als een beeldhouwwerk: de afwezigheid van het marmer maakt het beeld. ‘’Dat gaat ook op voor de mens: alles wat ontbreekt, maakt je tot wie je bent. Dat komt vaak terug in mijn werk als comedian. Ik put graag inspiratie uit dingen die fout gaan, zowel bij mezelf als bij anderen. Dát is grappig, dat vind ik leuk. Daar wil ik om lachen met z’n allen.’’

Bugra Gedik

Video thumbnail

Meer Bugra?

Wat begon met grappen schrijven in de universiteitsbibliotheek tijdens zijn studie Nederlands, is uitgegroeid tot serious business: Bugra Gedik staat geregeld in Toomler en werkt op dit moment aan zijn eerste avondvullende comedyprogramma. Met, als het even kan, ook ruimte voor muziek.

Tekst: Alice Boothby
Foto: Marjolein van Damme
Video & podcast: AT5 productie