Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Portret van Cultuurmakers Merel Pauw (Elmer).
Afbeelding van Derk Stenvers

Merel Pauw

Ontdek de gamechangers en baanbrekers van de stad in toneel, fotografie, muziek of schilderkunst. Deze maand: theatermaker en actrice Merel Pauw, ook bekend als rapper en producer Elmer.

Podcast

In de Cultuurmakers-podcast gaan audiovisueel kunstenaars Nick Verstand en actrice en theatermaker Merel Pauw, die onder de naam ELMER ook als rapper furore maakt, in gesprek met elkaar over wat hen inspireert als cultuurmakers

Over Merel

Merel is al haar hele leven in de ban van alles wat met stripboeken te maken heeft. Kuifje, Gorillaz – zolang het maar geanimeerd is. Niet zo gek dus, dat haar alter ego Elmer een stripfiguur is. ‘Elmer durft te zeggen wat ik eigenlijk niet durf. Maar ik moet zeggen: we beginnen steeds meer op elkaar te lijken.’

Elmer is lang niet haar enige muzikale project: met hiphopcollectief Dieheleding versmelt Merel hiphop en theater op een andere manier dan gebruikelijk. Waar hiphop vaak als gimmick wordt ingezet in het theater, rapt dit gezelschap in de dialogen. Zoals dat in musicals zingend gedaan wordt. Ze rappen over seks, over 1001 nachten, over eenzaamheid en over de Baron van Münchhausen. Volgend jaar komt er weer een nieuwe voorstelling op de planken, in samenwerking met De Krakeling. 

Cultuumakers: Merel Pauw

Video thumbnail

Van Sexyland tot Skatecafé

Als Merel een plek in de stad moet noemen waar ze graag uithangt, dan is dat Noord; uitgaan in Sexyland en het Skatecafé, aan het water zitten met een biertje. ‘Er zijn hier zo veel geweldige plekken en dito mensen. Neem mijn onderbuurman: hij is kunstenaar en maakt met zijn initiatieven de buurt actief een stukje mooier.’ Zelf draagt Merel daar trouwens ook aan bij: tijdens ADE organiseerde ze het allereerste hiphopevenement voor vrouwelijke artiesten in Sexyland. In – je verwacht het niet – Noord natuurlijk.

Credits

Tekst: Alice Boothby
Foto: Marjolein van Damme
Video & podcast: AT5 producties