Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Interdisciplinary artist Cherella Gessel
Afbeelding van Marjolein van Damme

Cherella Gessel

Ontdek de gamechangers en baanbrekers van de stad in toneel, fotografie, muziek e schilderkunst. Deze maand: Cherella Gessel, allround performance artist.

Podcast

In de Cultuurmakers-podcast gaan allround performance artiest Cherella Gessel en artistiek leider van ISH dance gezelschap Marco Gerris in gesprek over hun favoriete plek in Amsterdam, tegen welke Amsterdammer zij opkijken en wat hen inspireert als cultuurmakers.

Over Cherella

Cherella Gessel laat zich moeilijk in één woord vatten. Performing artist, storyteller, danser, acteur, theatermaker, muzikant, rapper, haarstylist en model: deze creatieve alleskunner is het allemaal. "Dat had ik als kind al heel erg, ik wilde alles. Maar van volwassenen kreeg ik altijd te horen dat ik een keuze moest maken en me daarop moest focussen. Nu denk ik: waarom wordt dat eigenlijk gezegd? Het kan allemaal naast elkaar bestaan."

En dus leert Gessel op dit moment drummen, paaldansen, rollerskatedansen en martial arts. Met Gessels meest recente voorstelling Yoniverse, een theatraal hiphopconcert dat laat zien hoe Gessel als zwart non-binair persoon trauma’s uit diens jeugd overwon met kunst als helende kracht. "Maar het is niet dat ik met mijn werk iets bewust probeer te doorbreken. Ik wil eerder de ruimte geven aan jongeren zelf door hen te laten zien wat er gebeurt op het gebied van queerness, gender en afkomst. Dat heb ik zelf nooit gehad."

Cultuurmakers: Cherella Gessel

Video thumbnail

Thuis in Amsterdam

Of het nu in Oost, Noord, West of Centrum is: Gessel voelt zich overal thuis en heeft in alle stadsdelen gewoond. Die ziet Amsterdam als een speelterrein, waar je makkelijk mensen ontmoet die like-minded zijn. "Dat wil niet zeggen dat er geen sprake is van racisme en seksisme in de stad, want dat is er wel. Maar van alle plekken in Nederland waar ik heb gewoond, voel ik me in Amsterdam het veiligst."

Meer Cherella?

Vanaf 1 juli is de EP van Cherella Gessel te beluisteren, waar de muziek van Yoniverse voor is gebruikt.

Tekst: Alice Boothby
Foto: Marjolein van Damme
Video & podcast: AT5 producties