Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Marjolein van Damme

Mylo Freeman

Ontdek de gamechangers en baanbrekers van de stad in toneel, fotografie, muziek of schilderkunst. Deze maand vertelt schrijver en illustrator Mylo Freeman hoe ze op het idee kwam voor haar populairste boekenserie en hoe het Rembrandthuis haar inspireerde voor haar boek.

Podcast

In de Cultuurmakers-podcast gaan schrijfster en illustrator Mylo Freeman en theatermaakster Priscilla Vaudelle met elkaar in gesprek over hun werk, inspiratiebronnen, creativiteit en de stad Amsterdam aan de hand van een aantal conversation starters. Ze hebben het over hun favoriete plek in Amsterdam, wanneer ze hun talent ontdekten.

Over Mylo

Ze heeft meer dan 60 kinderboeken op haar naam staan, waaronder de populaire serie over de eigenwijze prinses Arabella. Mylo Freeman (63) kwam op het idee voor de Arabella-serie nadat een kennis, een theaterdocente, vertelde wat ze had meegemaakt tijdens een theaterles. "Ze wilde aan een 8-jarig Surinaams meisje de rol van prinses geven, maar het meisje weigerde. Want hoe kon zij nou een prinses spelen, met haar donkere huid en kroeshaar? Toen ik dat hoorde stond ik aan de grond genageld. Maar ik dacht ook: daar ligt een mooie taak voor mij weggelegd."

Volgens Mylo zien zwarte kinderen de wereld vooral door ramen (je kijkt naar anderen), en hebben ze meer spiegels nodig (je ziet jezelf in anderen), zoals andere kinderen dat ook hebben. Met haar boeken probeert ze hieraan bij te dragen. Met succes: de avonturen van prinses Arabella gaan de wereld over en zijn vertaald in meer dan 10 landen. Er werd een theatervoorstelling aan toegewijd die in samen werking met Rose Stories in 2022 werd gespeeld. Zij hebben als missie de stemmen en gezichten waaraan we ons dagelijks spiegelen nog diverser te maken. Dit doen ze door het uitgeven van boeken en het maken van podcasts, film-, tv- en theaterproducties. 

Cultuurmakers: Mylo Freeman | Uit in Amsterdam

Video thumbnail

Aankloppen bij Rembrandt

Als Nieuwmarktbewoner komt Mylo Freeman graag in het Rembrandthuis. Daar vond ze ook de inspiratie voor haar nieuwste boek. "Ik heb een verhaal bedacht over een klein zwart meisje dat bij Rembrandt aanklopt met de vraag of hij een portret van haar vader wil maken."


Video: AT5 producties