Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Choreographer Marco Gerris
Afbeelding van Marjolein van Damme

Marco Gerris

Ontdek de gamechangers en baanbrekers van de stad in toneel, fotografie, muziek en schilderkunst. Deze maand: Marco Gerris, choreograaf, regisseur en artistiek leider van ISH Dance Collective.

Podcast

In de Cultuurmakers-podcast gaan artistiek leider van ISH dance gezelschap Marco Gerris en allround performance artiest Cherella Gessel in gesprek over hun favoriete plek in Amsterdam, tegen welke Amsterdammer zij opkijken en wat hen inspireert als cultuurmakers.

Over Marco

Je hebt van die mensen die een heel duidelijk omlijnd beroep hebben. Marco Gerris heeft dat absoluut niet. Van jongs af aan kon hij al niet kiezen en bespeelde hij elk instrument, én deed hij aan toneel, turnen en zang. Toen hij ooit iemand hoorde zeggen dat hij ‘ish’ was, viel het allemaal op zijn plaats. Gerris: ‘‘Ish’ is Engels voor ‘achtig’. Die vriend zei: je bent van alles wat, en dat klopt precies. Ik ben niet fantastisch goed in één ding, maar ik vind veel leuk. Daar heb ik mijn kracht van gemaakt: door al die leuke dingen te combineren."

Toen Gerris in 1997 van België naar Amsterdam verhuisde, kende hij niemand. Op een dag nam hij zijn skates mee naar het Vondelpark en zag daar honderden mensen skaten. Hij maakte snel vrienden en kwam in aanraking met hiphoppers, breakers, freerunners en voetballers. In het voetenwerk van de voetballers zag hij een dans, vergelijkbaar met de breakers. Dat vormt tot de dag van vandaag zijn inspiratiebron en komt terug in zijn voorstelling FTBB – Can you kick it, dat vanaf januari 2023 in de theaters te zien is. De komende maanden zijn twee producties van zijn hand in de stad te bewonderen: Het barre land, een coproductie met het Amsterdam Sinfonietta, en Knock-out, een haast acrobatische ode aan de actiefilm. 

Cultuumakers: Marco Gerris

Video thumbnail

Thuis in de Meervaart

Als Gerris één favoriete plek moet noemen, is dat De Meervaart. Het is de plek waar hij veel voorstellingen heeft mogen spelen, groot en klein. "De Meervaart is een voorbeeld van hoe het ook anders kan. Het gaat daar verder dan alleen de voorstellingen: het gaat om de community. De Meervaart kijkt naar de buurt en probeert vanuit dat beginpunt een connectie te maken. Ik ben trots daar deel van uit te maken."

Meer Marco?

De première van Het barre land is op 23 september in De Meervaart en na een landelijk tour is de voorstelling op 11 en 12 oktober terug in het Muziekgebouw. Knock-out is van 21 t/m 30 oktober te zien in DeLaMar en op 15 en 16 december in De Meervaart

Tekst: Alice Boothby
Foto: Marjolein van Damme
Video & podcast: AT5 producties