Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

Homomonument

Het homomonument in Amsterdam was het eerste ter wereld en werd in 1979 ontworpen door de Amsterdamse kunstenares Karin Daan in opdracht van de Stichting Homomonument.

Het ontwerp

Het monument is geplaatst op de Westermarkt bij de Keizersgracht en werd in 1987 ingewijd. Het ontwerp bestaat uit drie granieten driehoeken,verbonden in één grote driehoek. In de tweede wereldoorlog was de roze driehoek het teken dat homofielen in concentratiekampen moesten dragen.

Herdenking

Elk jaar is er op 4 mei, de dag van de nationale dodenherdenking, op het Homomonument een herdenking van homoseksuele oorlogsslachtoffers. Ook individueel wordt het monument gebruikt om te herdenken en te feesten. Homoseksuele mannen en vrouwen van over de hele wereld komen naar het monument. Zij voelen zich door het monument gesteund. Ook wordt het monument gebruikt om degenen die aan aids zijn overleden te gedenken.

Op Koninginnedag en Bevrijdingsdag, staan op datzelfde oorlogsmonument homoseksuele mannen en vrouwen uitbundig te dansen, te flirten, bier te drinken en te feesten. In plaats van het Wilhelmus klinkt er dan popmuziek; er treden artiesten op en er lopen mooi uitgedoste travestieten rond. Dit monument heeft een functie voor het heden en de toekomst.