Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Museum 't Kromhout

Het museum geeft een beeld van scheepsbouw en de gereedschappen die daarvoor gebruikt worden. Museum 't Kromhout heeft een educatief programma dat de ontwikkeling van de Oostelijke eilanden en van de scheepsbouw volgt.

Terug in de tijd

Het museum is gevestigd in een oude fabriekshal, die volledig is gerenoveerd. Drie belangrijke periodes komen hierbij aan de orde: de houtbouw, de bouw van ijzeren schepen met gebruik van klinknagels en de ijzerbouw volgens 20e-eeuwse technieken, met behulp van elektrisch lassen. Een belangrijk onderdeel van de expositie is de collectie historische Hollandse scheepsmotoren.

Pronkstuk is de legendarische Kromhout 12 pk petroleummotor. Ook is een smederij ingericht, zoals honderd jaar geleden. Op aanvraag wordt hier het smidsvuur opgestookt en vinden demonstraties plaats van smeden en klinken, volgens de oude technieken. Het museum bevindt zich op het terrein van werf `t Kromhout, één van de oudste werven van Amsterdam. Al sinds de 17e eeuw vinden hier scheepsnieuwbouw en -reparatie plaats. Rond 1890 werd de werf overdekt met twee karakteristieke vloei ijzeren kappen, die als industrieel monument behouden bleven. Ook is een oude stoomlier te zien.

Bezoek

Het museum is alleen op dinsdagen van 09:30-15:30 uur geopend en voor groepen van 15 personen of meer, ook (op afspraak) op andere dagen. Daarnaast is het museum in de zomermaanden gratis te bezoeken op elke derde zondag van de maand van 12:00 tot 16:00 uur.

Toegangsprijs

€7,00 p.p. voor volwassenen, kinderen tot 14 jaar gratis! Groepen vanaf 10 personen €6,00 p.p. Het museum is goed toegankelijk voor minder validen.

Doel

De doelstelling van de vereniging is het in stand houden van het cultureel en industrieel erfgoed. Het museum wordt geheel gerund door vrijwilligers.

De museumhal kan worden gehuurd voor evenementen.