Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Amsterdam Pipe Museum

In de sfeervolle ambiance van een historisch Amsterdams grachtenhuis, toont het Amsterdam Pipe Museum een overzicht van mode en design in rookpijpen. De expositie omvat een periode van 2500 jaar, met spannende objecten uit vijf continenten. Intussen heeft het museum een opknapbeurt gekregen en ziet er weer stralend uit.

Bezoek het Amsterdam Pipe Museum met je City Card

Het is niet nodig om een tijdslot te reserveren om deze locatie met jouw City Card te bezoeken. Zorg ervoor dat je City Card geldig is op het moment van je bezoek.

LET OP: Wanneer je het museum bezoekt en er is net een rondleiding begonnen, dan is het verplicht om met de rondleiding mee te gaan en kun je niet op eigen gelegenheid door het museum lopen. Je betaald een toeslag van € 2,50.

Wereldberoemde pijpencollectie

De collectie is het levenswerk van een serieuze verzamelaar die in vijftig jaar ’s werelds meest vermaarde pijpencollectie bijeenbracht. De mogelijkheid van een persoonlijke rondleiding over de bel-etage van het huis van de verzamelaar maakt je bezoek tot een onverwachte belevenis.

Het ontstaan van de tabakspijp

Het museum toont de tabakspijp vanaf haar ontstaan bij de Amerikaanse indianen ruim vijfhonderd jaar voor Christus tot heden. Variërend van de beroemde lange Goudse kleipijp tot kunstzinnige pijpen uit de 19e eeuw, gesneden uit meerschuim en hout. Prachtig zijn de handbeschilderde porseleinen pijpenkoppen met miniaturen uit het Duitse taalgebied. Vooral de Franse rokers staan bekend om de kleine kunstwerkjes waar zij hun tabak uit rookten: portretten van beroemde tijdgenoten die de persoonlijke interesse van de roker uitbeelden. Zo wordt de pijp van een eenvoudig gebruiksartikel verheven tot een conversation piece.

Europese pijpen en etnografisch rookgerei

Naast Europese pijpen toont het museum etnografisch rookgerei uit meer dan zestig landen. Opvallend zijn de Turkse waterpijpen, de enorme ceremoniële Afrikaanse pijpen, fijngesneden Maori-pijpen of kostbare Chinese opiumpijpen. Elke cultuur heeft zijn eigen vormen, aangepast aan de lokale rookgewoonten en tradities, die het museum toont aan de hand van pijpen en rokersattributen.

De museumwinkel

De museumwinkel in het souterrain is een onverwacht El Dorado, voor pijprokers en voor bezoekers die op zoek zijn naar iets unieks: van rokerskitsch tot design. En voor wie meer diepgang zoekt, is er een keur aan nieuwe en antiquarische boeken.

Toegankelijkheid

Bekijk hoe het Amsterdam Pipe Museum een bezoek voor mensen met een beperking of handicap toegankelijk maakt.

Meer informatie