Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Town hall Weesp / Museum Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Wandelroute door Weesp

Gezellige cafés, oude gevels en historische monumenten, Weesp is een pracht om doorheen te wandelen. Christian Pfeiffer – Weesper in hart en nieren – tipt zijn favoriete plekken, plus: winkels, horeca en ander leuks om in Weesp te ontdekken.

1. Theater City of Wesopa

Al jaren is Theater City of Wesopa, in hartje centrum, een van de belangrijkste culturele dragers van de stad. Het theater wordt geheel gerund door vrijwilligers.

2. Nelis’ IJssalon

People waiting in line for Ice cream at Nelis' IJssalon @ Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Is het al tijd voor een pauze? Want het lekkerste ijs van Weesp – in 2020 zelfs verkozen tot het beste ijs van Nederland – haal je bij Nelis’ IJssalon. Op (na)zomerdagen loopt half Weesp uit voor een bakje of hoorntje van hier. 

3. Synagoge Weesp

Weesp had vroeger een rijke Joodse gemeenschap die hard werd getroffen door de Tweede Wereldoorlog. Veel Joden werden afgevoerd en maar weinig zijn teruggekeerd. De Synagoge is daar een tastbare herinnering aan. "Na de oorlog werd de Synagoge lange tijd gebruikt als garage, maar op initiatief van de gemeenschap is het weer opgeknapt en wordt het nu weer als synagoge gebruikt." 

4. Grote- of St. Laurenskerk

Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Deze prachtige kerk – in de volksmond ook wel: de Grote Kerk – is rond 1450 gebouwd als kruiskerk en geldt als het oudste gebouw van Weesp. "In de kerktoren hangt een carillon van de gebroeders Hemony uit Amsterdam. Dit 17e-eeuwse klokkenspel speelt nog ieder kwartier."

  • Grote- of St. Laurenskerk | Kerkstraat 8

5. Boon Cadeauwinkel

The entrance of Boon Cadeau in Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Weesp staat bekend om de ambachtelijke winkeltjes. Bij Boon Cadeauwinkel is alleen de goed gestylede etalage al een lust voor het oog, met bijzondere vazen, kussens en planten. Binnen slaag je gegarandeerd voor een origineel cadeau. 

6. Stadhuis / het Gemeentemuseum

Town hall Weesp / Museum Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

"Een echte parel uit de 18e eeuw; dit gebouw behoort tot de 100 belangrijkste monumenten van Nederland." Het Stadhuis wordt nog steeds gebruikt als stadhuis, op de bovenste verdieping vind je het Gemeentemuseum. "Bijzonder aan dit museum is dat je veel leert over de geschiedenis van Weesp, maar er is ook een enorme collectie Weesper porselein te zien; het eerste porselein van Nederland. Dat is in de 18e-eeuw maar heel kort geproduceerd, waardoor het nu ontzettend kostbaar is."

7. Molen de Vriendschap

Mill 'De Vriendschap' in Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

De oude molen aan de Vecht is nog steeds actief als ambachtelijke korenmolen. Hier worden ecologisch granen tot meel, vlokken en mixen verwerkt. Zo’n 5000 kilo meel per maand gaat naar de bakkers in de omgeving, maar ook naar restaurants in Amsterdam. "Je kunt de molen bezoeken en zo het molenaarsambacht van dichtbij zien." Molen de Vriendschap is geopend op zaterdag van 10:00 tot 16:00.

8. Fort Ossenmarkt

Rondom Weesp ligt een ring van vestingwerken en forten, aangelegd om Amsterdam te beschermen in tijden van oorlog. Hiertoe behoort ook het torenfort aan de Ossenmarkt, gebouwd in 1861. Dit fort is nog in goede staat en is benoemd tot Unesco-werelderfgoed. Als je op de fiets naar Weesp komt, is een bezoekje aan Fort Hinderdam zeker de moeite waard. Prachtig gelegen aan de Vecht en heel indrukwekkend.

9. Theetuin NOOT

Tea house 'Blauw' in Weesp
People sitting outside Bar Blauw
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

De bakkersschans, een van de oudste schansen van Weesp, is in 1986 omgebouwd tot bloementuin waar je heerlijk tot rust kunt komen. In de tuin vind je ook Theetuin NOOT waar veel met duurzame producten wordt gewerkt. De wilde cider is een aanrader!

10. Wispe Brouwerij

Een mooie afsluiting van deze wandeling. Want hier staat een brouwerij op wel een bijzondere plek, namelijk in de Sint-Laurentiuskerk. Deze kerk wordt door menig Weesper extra gekoesterd, omdat hij eigenlijk gesloopt zou worden. "Een particulier heeft de kerk, vlak voordat-ie tegen de grond zou gaan, gekocht en helemaal opgeknapt op eigen kosten." Nu zijn er een bierbrouwerij, de jeneverstokerij van Christian, een yogazaal en een hotelkamer gevestigd in de kerk. 

Extra: de geschiedenis van Weesp

Net als andere vestingsteden zoals Naarden en Muiden is Weesp onderdeel van zowel de stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Door Amsterdam werd er lang en intensief geïnvesteerd in de militaire verdedigingslinie, omdat de hoofdstad makkelijk te bereiken zou zijn wanneer Weesp in oorlogstijd zou omvallen. De 2 monumentale forten zijn daar een overblijfsel van. Door de band met Amsterdam profiteerde Weesp ook van de groei van Amsterdam aan het eind van de middeleeuwen – wat te zien is aan de vele monumentale panden die Weesp telt. 

Christian Pfeiffer

Christian Pfeiffer woont al zijn hele leven in Weesp. Hij werkt voor erfgoedvereniging Heemschut, waar hij zich inzet voor het behoud van monumenten. Daarnaast is hij sinds zijn 12e molenaar, runt hij met zijn vrouw jeneverstokerij Anker Weesp, zit in de gemeenteraad namens GroenLinks én schrijft geschiedenisverhalen over Weesp op zijn blog iloveweesp.nl.