Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Deze activiteiten rondom de 750ste verjaardag van Amsterdam wil je niet missen

In 2025 viert Amsterdam haar 750-jarig bestaan met meer dan 200 feestelijke activiteiten door de stad. Musicals, tentoonstellingen, sport, buurtactiviteiten, verhalen, fotografie, leuke dingen voor kinderen en nog veel meer. Het jubileumjaar begint op 27 oktober 2024 met een Openingsconcert in de Ziggo Dome en eindigt op 27 oktober 2025, de officiële 750e verjaardag van Amsterdam, met een grandioze afsluiting.

24 uur Amsterdam

In 2024 en 2025 vinden er meerdere edities van 24 uur-evenementen plaats. Tijdens een 24 uur-evenement staat één stadsdeel van Amsterdam 24 uur lang centraal. Zo’n 50 locaties binnen het stadsdeel doen mee aan het programma, o.a. theaters, musea, winkels, hotels, verenigingen, buurthuizen, broedplaatsen en clubs. De locaties organiseren gratis(!) activiteiten zoals workshops, rondleidingen, tentoonstellingen, een variërende programma dus voor jong en oud. Dus of je nu creatief of sportief bent, van muziek, architectuur of lekker eten en drinken houdt, laidback of leergierig bent, er is voor iedereen wat te beleven tijdens 24 uur.

Opening Amsterdam 750 - Verliefd op onze stad

Openingsconcert Amsterdam 750 in Ziggo Dome
Afbeelding van Annerieke Glaser-Yakoub

Met een spectaculair openingsconcert in de Ziggo Dome start het jubileumjaar Amsterdam 750. Stap in een muzikale tijdmachine met Het Metropole Orkest, ISH Dance Collective, Zo! Gospel Choir en Live in Concert nemen je mee op een muzikale en visuele reis langs belangrijke momenten uit de geschiedenis van Amsterdam.

De Grote Amsterdam Quiz

Aftermovie Grote Amsterdam Quiz 2023

Video thumbnail

Op 27 oktober vond de finale plaats van De Grote Amsterdam Quiz. Op de 748ste verjaardag van de stad streden 54 teams om de winst vanuit H’ART Museum en kijkers konden thuis live meespelen. De teams die meespeelden bij H’ART Museum hebben begin oktober een voorronde gewonnen van de Grote Amsterdam Quiz op één van de locaties in de stad. Zij streden in de finale om een mooie prijs en natuurlijk eeuwige roem als Amsterdam-kenners van het jaar! Ieder jaar, tot aan de 750ste verjaardag van Amsterdam, is er De Grote Amsterdam Quiz in oktober.

Bewonder het Tolprivilege

Elk jaar op de verjaardag van Amsterdam kun je het Tolprivilege uit 1275 zien in de Schatkamer van het Stadsarchief. Dit is het oudste geschreven stuk waarin Amsterdam wordt genoemd. Omdat het perkament kwetsbaar is voor licht en temperatuurwisselingen, mag het maar een paar dagen per jaar getoond worden. Ieder jaar onthult een bekende Amsterdammer het Tolprivilege. In 2023 was het de beurt aan Freek Wallagh, nachtburgermeester van Amsterdam.

  • 27 t/m 29 oktober 2024 (data onder voorbehoud) | Stadsarchief - De Bazel, Vijzelstraat 32 | gratis | meer informatie

Groot feest op de Ring A10

'Je wordt als hoofdstad maar één keer in je leven 750 jaar', vertelt Burgemeester Halsema. Zaterdag 21 juni 2025, de langste dag van het jaar, is het zover. Dan vieren we de 750ste verjaardag van Amsterdam op een 15 kilometer autoloze Ring A10. Er is muziek, sport, theater, dans en nog veel meer.

  • 21 juni 2025, 12:00 - 23:00 | De Ring A10 | gratis entree | meer informatie

Sail Amsterdam

Afbeelding van Wim Haze

Voor het 700-jarig bestaan van Amsterdam werd als viering SAIL georganiseerd. Dit was een enorm succes, waardoor SAIL eens in de 5 jaar terugkomt en is uitgegroeid tot een van de grootste evenementen van Nederland. In 2025 valt alles samen, de 10e editie van SAIL en het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Dubbel feest!

  • 20 t/m 24 augustus 2025 (data onder voorbehoud) | diverse locaties in Amsterdam | meer informatie

747ste verjaardag

Wil je weten hoe de verjaardag van Amsterdam in 2022 werd gevierd? Bekijk dan de video hieronder en kom alvast in de feeststemming voor de 748ste verjaardag.

Compilatie 747 jaar

Video thumbnail

Organiseer zelf een activiteit voor de verjaardag van Amsterdam

Weet jij al een kado voor de stad?

Ben jij iemand die zich elke dag inzet voor je buurt als vrijwilliger, met je werk of als hobby? En wil jij nu je eigen project starten? Dit is je kans, want stichting Amsterdam 750 helpt je financieel op weg. Want als jouw idee binnen de viering van Amsterdam 750 valt, kijkt en denkt de stichting met je mee om jouw droom te realiseren. Kijk of je subsidie kunt aanvragen.

Mensen maken Amsterdam

Wil jij samen met jouw buurt de verjaardag van Amsterdam vieren? Denk aan een tentoonstelling waarin de geschiedenis van de buurt centraal staat, een koffiemiddag waarin buren verhalen aan elkaar vertellen of een gezellig buurtfeest waar jullie samenkomen. Dan is Mensen Maken Amsterdam er om jullie te helpen. Houd de website in de gaten voor een eigen event in jullie Amsterdamse buurt.