Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Boeken met Amsterdam in de hoofdrol

Ben jij ook gek op lezen? Heerlijk wegduiken in een mooi verhaal, even weg van de chaos. En in welke boeken kan dat nou beter dan de beste boeken over Amsterdam?

Kees de jongen – Theo Thijssen

Een echte Jordaan-klassieker. Kees groeit op in de Jordaan begin 20e-eeuw. Hij is een jongen vol fantasie. Vooral wanneer hij een nieuw meisje in de klas krijgt: Rosa Overbeek. In het boek lees je zowel zijn fantasie als de harde wereld waar hij als jongetje mee te maken heeft.

Publieke werken – Thomas Rosenboom

Is het weleens opgevallen dat er in het Victoria Hotel tegenover Centraal Station een klein stukje mist, waar 2 huisjes zitten? Het verhaal daarachter lees je in Publieke Werken. Het verhaal speelt zich af eind 19e-eeuw en volgt vioolbouwer Vedder en zijn neef, een apotheker, Anijs die beide de concurrentie aangaan.

Wees onzichtbaar – Murat Isik

Naast een mooie roman, wordt dit ook wel een ode aan de Bijlmer genoemd. Begin jaren 80 groeit de Turkse Metin op in de Bijlmer. Hij ontwikkelt zich en zet zich steeds meer af tegen zijn gewelddadige vader. Ondertussen is ook de Bijlmer in ontwikkeling in een steeds criminelere buurt. Wanneer een Boeing 747 de flat Kruitberg doorboort, ziet Metin de radicale spanningen oplopen.

De Avonden – Gerard Reve

Een aangrijpend verhaal waarin de saaiheid van naoorlogs Amsterdam duidelijk wordt. Frits van Egters voelt zich eenzaam en ziet een zinloos leven voor zich. Het boek kreeg toentertijd veel kritiek in de recensies, maar is nu een van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur.

Klein geluk in de stad – Guus Luijters

Lees over het geluk in Amsterdam, de stad van toen en de stad van nu, op onverwachte of juist heel alledaagse plekken. Dit een bundel van de meest gelezen column van het Parool. De plekken en onderwerpen gaan over de geschiedenis van Amsterdam, persoonlijke verhalen of herkenbare verhalen, door heel de stad. 

Judas – Astrid Holleeder

Dit boek kan je niet ontgaan zijn: de indringende bestseller over familie Holleeder. Astrid Holleeder, de zus van berucht crimineel Willem Holleeder, beschrijft de geschiedenis van de onderdrukking in de familie en de impact en angst waarmee zij leven. Astrid stelde zich op als vertrouweling om dicht bij haar broer te blijven. Maar dit met maar één doel: hem levenslang opsluiten. Al breekt het ook haar hart.

Amsterdam kookboek – Laura de Grave

Heb je een passie voor koken en Amsterdam? Dan is dit een boek voor jou. Dit kookboek is meer dan alleen recepten. Op de fiets neemt culinair journalist Laura de Grave je mee langs haar favoriete Amsterdamse restaurants waar ze samen met de Amsterdamse chefs typische gerechten van de stad bereidt: van Amsterdamse uien tot Turkse pizza. Naast dat je deze recepten thuis kan proberen, lees je de verhalen achter de recepten en ontdek je de culinaire geheimen van Amsterdam.

Alleen maar nette mensen – Robert Vuijsje

David woont in Oud-Zuid, waar alleen maar nette mensen wonen. Zelf is hij Joods en ziet er daardoor uit als een Marokkaan. Constant speelt de vraag in zijn hoofd of hij nou bij de Hollanders hoort of bij de mensen die ze allochtonen noemen.  Dan ontmoet hij Bijlmer-queen Rowanda. David wordt steeds geconfronteerd tussen de verschillen tussen Oud-Zuid en Zuidoost.