Typisch Amsterdams eten en drinken
Amsterdam, dat is de Westertoren, Ajax en de pont over ‘t IJ. De grachten en cafés met kleedjes op tafel en de Amsterdammertjes. Maar er zijn ook Amsterdamse iconen die je in je keelgat kunt laten glijden. Die je drinkt uit een borrelglaasje, of waar je flink je tanden in kunt zetten. Trek is gegarandeerd bij dit lijstje vol zalige lokale specialiteiten.
Ossenworst
Oooh die ossenworst. Een beetje bruin gerijpt van buiten, rood van binnen, in dikke plakken, met een likje mosterd. Een beetje vet voor de sappigheid, met wat pit van specerijen en een subtiel rooksmaakje. Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. Amsterdamser (én lekkerder) wordt het bijna niet. De beste vind je naar verluidt bij Slagerij De Wit in Oost en Slagerij Louman in de Jordaan.
Broodje Halfom
Romig, zout, leverig: zalig. Met de tijd is deze Jiddisch-Amsterdamse klassieker een beetje verdrongen door alle hippe avocado toast en broodjes carpaccio of vitello tonato, maar hij doet qua smaak zeker niet onder voor zijn Italiaanse concurrentie. Dit broodje (liefst gewoon een wit puntje) is half-om-half (zie hier de naam) belegd met gekookte lever (al dan niet met spekjes) en pekelvlees. Met naar smaak een lik boter en een beetje peper. Al met al een mond vol Amsterdamse nostalgie. Eet ‘m bijvoorbeeld gepaard met een glaasje melk bij Van Dobben.
- Van Dobben | Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9
Tafelzuur van Kesbeke
Gele Amsterdamse uitjes, zure bommen, zoetzure augurken, piccalilly: het beste tafelzuur komt natuurlijk van Kesbeke uit Amsterdam. De oorsprong van Kesbeke ligt in de grote Joodse gemeenschap, die door het inleggen van groenten in zuur de stad ook in de winter van vitamines voorzagen en daarmee met karren door de straten gingen. Tegenwoordig vult de familie Kesbeke in Bos en Lommer hun potten met augurken, uitjes, boontjes en zelfs gloeilampen. Lekker fris, vegan en nog gezond ook. Benieuwd naar de favorieten van Oos Kesbeke? Lees dan hier zijn verhaal.
- Kesbeke | Adolf van Nassaustraat 2-8
FEBO-Kroket
Amsterdam is het koninkrijk van de kroket. Want sorry, rest van Nederland, de lekkerste kroket hebben wij en hij komt gewoon uit de muur van Febo. Hier komen ze niet uit de diepvries, maar worden ze elke dag vers gemaakt. En of je nou bijt in een kalfs-, saté- of kipkroket: ze zijn allemaal even krokant en lekker romig van binnen. Een Febokroket met een lik grove mosterd kan eigenlijk op elk moment van de dag wel. Het enige nadeel: het brandgevaar. Dus niet vergeten voorzichtig te happen en flink te blazen. Benieuwd naar de favorieten van Dennis de Borst, de zoon van de uitvinder van het krokettenimperium FEBO? Lees dan hier zijn verhaal.
- FEBO | Diverse locaties
Duivekater
Het is misschien wel een van de oudste traditionele recepten die bewaard zijn gebleven: de duivekater. Dit ovale feestbrood zag je terug op de schilderijen van Jan Steen. Wat erin zit verschilt per bakker, maar altijd zit er verwarmde roomboter, citroenschil en melk in. De Duivekater komt oorspronkelijk van nét boven de stad Amsterdam, uit Nieuwendam en de Zaanstreek, maar aangezien dat inmiddels ook regio Amsterdam is, mag de Duivekater een lokale lekkernij heten. Je haalt duivekater onder meer bij Bakkerij Balvert.
- Bakkerij Balvert | Waldenlaan 2
Amsterdamse Koggetjes of nougatines
Voor alle zoetekauwen onder ons: een bakkie pleur is niet compleet zonder koggetje. Boterig en zoet, de beste omschrijving van dit perfecte koekje. In 1934 werd er een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw Amsterdams koekje, en dit werd het koggetje. De naam komt vanuit het oude wapen van Amsterdam, waar een schip op staat dat kogge werd genoemd. Maar, omdat er stukjes nougat in dit koekje zitten, noemden de Katholieken hun variant daar naar. Het grappige is dat de koekjes in Amsterdam nog altijd koggetjes heten en buiten Amsterdam meestal nougatines.
Kopstootje
Niet te missen in elke echt Amsterdamse kroeg: de kopstoot. Bier met een borrel ernaast. Levensgevaarlijk, maar hij smaakt altijd naar meer. Een vaasje goudgeel gerstennat met een jonge graanjenever - het beroemde ‘pikketanussie’. De ideale combinatie om een avond luid zingend te eindigen met vers gemaakte nieuwe vrienden.
Oesters van Nam Kee
Als er een bestsellerboek en bijbehorende film wordt gemaakt over en met jouw oesters, dan verdien je zeker een plekje in deze lijst. Dus al komt het recept van de gestoomde oesters in zwartebonensaus met een beetje bosui uit China en de oesters uit Zeeland: de Oesters van Nam Kee vind je alleen in Amsterdam. Niet alleen meer op de Zeedijk, maar ook op de Nieuwmarkt.
- Nam Kee | Zeedijk 111-113 & Geldersekade 117
Slagroomijs van Van der Linde
Nog zo’n klassieker is het slagroomijs van banketbakkerij Van der Linde op de Nieuwendijk. In deze bakkerij, waar de tijd een beetje heeft stilgestaan, serveren ze gewoon the real thing: ambachtelijk slagroomijs waarvoor je graag een rondje omfietst.
- Banketbakkerij Van der Linde | Nieuwendijk 183
Hartogs volkorenbrood
Een klassieker die ook vandaag de dag nog meegaat herken je aan het feit dat het er altijd druk is. En voor bakkerij Hartog aan de Wibautstraat staan niet alleen rond oud en nieuw rijen (voor de beroemde volkorenoliebollen), maar vaak elke middag nog. Hun geheim: lekker stevig volkorenbrood, zoals ze het daar al meer dan 100 jaar bakken.
- Bakkerij Hartog | Wibautstraat 77