Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Ruben Timman

Lokale Makers: Zuivere Koffie

De lekkerste koekjes, mooiste armbanden, houten snijplanken, zuivere koffie en duurzame broekriemen; allemaal van lokale Amsterdamse makers. Maar hoe maken ze dat nou precies? En wat maakt hun producten nou zo bijzonder? In deze editie is het de beurt aan Zuivere Koffie. Bekijk de video waar je het maakproces van Zuivere Koffie ziet en lees het interview met oprichter Jemuel Lempe en operationeel directeur Linda Tammerijn over het ontstaan.

Lokale Makers: Zuivere Koffie

Video thumbnail

Nieuwe kansen

Afbeelding van Ruben Timman

Een koffiebranderij in een gevangenis? Achter dit bijzondere concept schuilt een fascinerend verhaal. De oprichter, Jemuel Lampe, heeft zelf een turbulente jeugd gehad, belandde op het criminele pad en daarmee ook in de gevangenis. Op een gegeven moment besloot hij dat het genoeg was geweest. 'Ik kwam eindelijk op het juiste pad terecht en een ondernemer geloofde in mij. Iemand die in mij geloofde? Zoiets had ik nog niet vaak gehoord,' vertelt Jemuel. Ook kreeg hij ruim 8 jaar geleden de kans om met de allereerste koffiebranderij in een gevangenis te starten in Heerhugowaard en biedt het vandaag de dag gemotiveerde (ex-)gedetineerden kansen door hen een ambacht te leren en een kans op succesvolle terugkeer in de samenleving te geven.

Een bakkie uit de bak

Inmiddels is de koffiebranderij gevestigd in het justitieel complex in Zaanstad. Achter goed beveiligde deuren bevinden zich 24 grote arbeidsruimtes. Wanneer je hier rondloopt, komt de geur van vers gebrande koffie je al tegemoet. “It's not true once a criminal, always a criminal. You can actually change your life," schittert op de muren. De arbeidsruimte van Zuivere Koffie ziet totaal anders uit. ‘Met kleur op de muren van de arbeidszaal en een baristabar waar personeel een kop koffie komt halen lijkt het alsof je weer even buiten bent en werk je aan vaardigheden,’ vertelt operationeel directeur Linda Tammerijn. Een van Jemuel's favoriete anekdotes is die van een schoonmaker die in de ruimte aan het werk was. ‘Je kunt wel zien dat hier geen gedetineerden zijn,’ merkte hij op. ‘De sfeer is totaal anders.’

De positieve keuze wint

Suzanne Diepeveen voor Vermaat MGZN
Afbeelding van Suzanne Diepeveen

‘We leren zoveel mogelijk jongens het ambacht. Per dag werken ongeveer 16 man in de branderij, verdeeld over twee shifts van vier uur,’ verduidelijkt Jemuel. ‘Het is schokkend om te weten dat 47% van de ex-gedetineerden in Nederland, die in 2017 de gevangenis verlieten, recidiveerden binnen twee jaar. 26,5% belandde binnen 2 jaar weer in de cel (WODC, 2021). Gedetineerden hebben vaak geen keuze, geen kans en geen uitzicht op verbetering,’ vertelt Linda. Zuivere Koffie bewijst dat het ook anders kan en zorgt ervoor dat gedetineerden niet alleen betekenisvol werk krijgen, maar ook een leertraject en toekomstperspectief aangeboden krijgen na hun detentie. Inmiddels zijn er 100 kandidaten geplaatst en is er zelfs een wachtlijst van enthousiaste gedetineerden die mee willen doen aan het programma.

Stilzitten doen de gedreven medewerkers achter Zuivere Koffie zeker niet, want naast het branden van koffie, maken ze ook verschillende soorten cake en brownies. Bovendien heeft Zuivere Koffie een theelijn, die de gedetineerden van de vrouwengevangenis Nieuwersluis verpakken. Om het af te maken heeft Zuivere Koffie recentelijk een koffiezaak geopend in Amsterdam op de Haarlemmerdijk 14L. Zo kan iedereen genieten van een smaakvol kopje koffie die een groot verschil maakt.

In de I amsterdam Store, dé Amsterdamse cadeauwinkel, krijgen de verhalen van lokale makers, zoals de producten van Zuivere Koffie, een podium. Je vindt de Store aan de achterzijde van het Centraal Station in de IJ-hal.