Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Paaldanseres. Voor de serie Dans door de ogen van...
Afbeelding van Marjolein van Damme

Dans door de ogen van

Dans is een universele taal die mensen verbindt en verhalen vertelt zonder woorden. Van de sierlijke bewegingen van ballet tot de expressieve energie van hiphop, dans kent vele vormen en stijlen die unieke verhalen en tradities meebrengen. Kijk door de ogen van enkele getalenteerde dansers in Amsterdam en zie hoe zij hun passie en cultuur tot leven brengen.

Marjolein van Damme
Freelance journalist en fotograaf. Schrijft maandelijks de rubriek '... door de ogen van' en 'Binnenkijken' in de Uitkrant.

Van 3 t/m 16 juli staat Amsterdam volledig in het teken van moderne dans tijdens Julidans. Op 14 locaties verspreid over de stad zijn er meer dan 40 dansvoorstellingen te zien.

Aisa Lafour

Buikdanseres. Voor de serie dans door de ogen van
Afbeelding van Marjolein van Damme

Aisa Lafour (43) uit Amsterdam Oost is eigenaar van buikdansschool 'Heartbeat of Bellydance’ in Amsterdam oost. 'Buikdansen een eeuwenoude Egyptische dans en is niet weg te denken uit de Arabische cultuur, in Egypte heet het Raqs Sharqi wat betekent ‘Dans van het Oosten’. Ik ben al sinds mijn jeugd gefascineerd door de dans en ben als buikdanseres de hele wereld over gevlogen nadat ik ‘Bellydancer of the World’ werd in een competitie en een internationale carrière als buikdanseres kreeg. Mijn buikdansschool begon ik om anderen te inspireren de dans te kunnen leren, het is een grote diverse community waar ik supertrots op ben.'

(Dans)tip van Aisa

  • Heartbeat of Bellydance | Linnaeusstraat 2 | Op 13 juli organiseren wij een Hafla, hier kunnen mensen meedansen of kijken naar buikdansers.
  • Disco Arabesquo | Paradiso, Weteringschans 6-8 | Een feest met allemaal Arabische muziek. Op 19 juli staat er een nieuwe editie gepland. 

Jurvinio Wijnstijn

Hiphopdanser. Voor de serie Dans door de ogen van...
Afbeelding van Marjolein van Damme

Jurvinio Wijnstijn (29) uit Zuid-Oost is hiphop danser en leraar bij Lucia Marthas, hij organiseert regelmatig de hiphop avond Cardinal bij Bitterzoet en is onderdeel van online dansplatform Orokana. 'Als kleine jongen kreeg ik via een naschoolse activiteit les in hiphop dansen. Al snel begon ik battles te winnen en zo werd ik gescout door een dansopleiding. Ik dans niet alleen bij optredens, ik dans de hele dag door. Je hoeft geen professionele danser te zijn om te kunnen dansen, iedereen kan dansen, voel het en doe het.'

(Dans)tip van Jurvinio

  • Cardinal | Bitterzoet, Spuistraat 2hs | Een hiphop, Afro, funk feest. 6 juli is de volgende editie.
  • Gewoon op straat. Freestylen is de toekomst van het dansen.

Anna Joan

Paaldanseres. Voor de serie Dans door de ogen van...
Afbeelding van Marjolein van Damme

Anna Joan (28) uit Amsterdam Oost is interdisciplinair artiest en geeft wekelijks paaldansles bij Pole Dance Factory Amsterdam en treedt regelmatig op. 'Ik heb mijn hele leven gedanst; tapdansen, ballet, moderne dans. Ik zie dansen als een kunstvorm en in paaldansen specifiek kan ik een verhaal vertellen. Paaldansen voelt voor mij als een bevrijding van het stigma rondom seksualiteit, seksisme en bodyshaming. Paaldansen is empowering maar het is ook gewoon heel erg leuk om te doen.'

(Dans)tip van Anna Joan

  • Toekomstmuziek | Danzigerbocht 29 | Bij Toekomstmuziek organiseren ze geregeld ‘Warm Bad’ avonden op maandagen waar je heerlijk kan dansen op livemuziek, check hun agenda voor meer info.

Ezequiel Paludi en Geraldina Rojas

Tangodansers. Voor de serie Dans door de ogen van...
Afbeelding van Marjolein van Damme

Ezequiel Paludi (49) en Geraldina Rojas (42) uit Amsterdam Zuid zijn beiden tangodansers, coach en eigenaar van tangodansschool Tango Matter. Ze doen mee aan internationale competities en dansten mee in de Videoland hitserie Maxima. 'We komen beiden uit Buenos Aires, maar we hebben elkaar ooit in Amsterdam ontmoet bij een internationaal tangofestival, dat is waarom we hier wonen. Als tangokoppel geven we les en optredens, het dansen van de tango is behoorlijk intensief en dramatisch maar iedereen kan het leren. Uiteindelijk gaat het om de magie en connectie tussen twee dansers met hetzelfde doel; vanuit een universele bron samen bewegen op muziek.'

(Dans)tip van Ezequiel en Geraldina

  • Tango Matter | De Lairessestraat 157 | Iedere maand organiseren we bij onze dansschool een tango avond waar je kan eten, drinken en kijken naar de tango of samen de tango dansen. Iedereen is welkom, single of koppels!
  • Zondag 7 juli | Het Concertgebouw, Concertgebouwplein 10 | Wil je typische Argentijnse tangomuziek horen? Kom dan 7 juli naar het Concertgebouw, daar treedt Quinteto Astor Piazzolla op, een bekend Argentijns kwintet.

Erica Horwood

Balletdanseres. Voor de serie Dans voor de ogen van...
Afbeelding van Marjolein van Damme

Erica Horwood (36) woonachtig in De Pijp, balletdanseres ‘Grand Sujet’ bij Het Nationale Ballet. 'Ik kom uit Canada, maar woon sinds mijn 17e in Nederland omdat ik tijdens mijn opleiding in Toronto door Ted Brandsen werd gescout en daarna bij Het Nationale Ballet ging. Met ballet kun je je uiten zonder woorden, dat vind ik het leukste aan mijn werk. Ik dans graag in ‘verhalende balletten’, zoals de huidige voorstellingen van Stravinsky Sprookjes waarin ik de rol van de verloofde dans in The Fairy’s Kiss.'

(Dans)tip van Erica

  • 28 juni | Nationale Opera en Ballet, Amstel 3 | Op 28 juni is het jaarlijkse Gala van Het Nationale Ballet waar het balletseizoen wordt afgesloten met verschillende optredens en choreografieën.
  • Een filmtip: deze zomer komt er een film uit over het ballet Joika/The American waarin ik een rol speel. 
Marjolein van Damme
Freelance journalist en fotograaf. Schrijft maandelijks de rubriek '... door de ogen van' en 'Binnenkijken' in de Uitkrant.