Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Wandelroute door Zuidelijk Nieuw-West

De ontwikkelingen in Nieuw-West gaan zo hard dat zelfs bewoners het bijna niet meer kunnen bijhouden. Hoog tijd voor een tour, mét tips van bewoner Iwan.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

1. Abi Patat

Iedereen haalt weleens een patatje, maar bij Abi is het echt een belevenis. "Hij kent iedereen en is een soort veredelde buurtregisseur. Echt een anker in de buurt." Het is dan ook niet voor niks dat Abi Patat in 2021 uitgeroepen is tot thuisbezorgdrestaurant van het jaar. Maar natuurlijk ga je er deze zomer gewoon zelf afhalen. 

2. Lola Luid

Outside Lola Luid art space community centre
Afbeelding van Amie Galbraith

Een oud schoolgebouw dat is omgebouwd tot cultureel centrum. Hier vind je onder meer het Syrische restaurant Le’moene, de galerie van FAM Foundation, een kapper, ateliers en kantoren, LEGO-workshops, concerten, exposities, sportactiviteiten en ga zo maar door. "Afgelopen winter was hier ook een opvangplek voor daklozen. Een paar omwoners hadden wel iets van not in my backyard, maar uiteindelijk heb je er geen last van. Het is al fijn dat die mensen een plek hebben om te slapen." 

3. ICK Dans Amsterdam

Sinds september 2021 zit ICK Dans Amsterdam in het Westbeat-gebouw aan de Delflandlaan, dat onlangs nog de Gouden AAP (de architectuurprijs van Amsterdam) won. In het complex worden door het gezelschap voor hedendaagse dans naast voorstellingen ook workshops en symposia georganiseerd. 

4. Kunstwerk Origin

Op de Delflandlaan onder het Derkinderenviaduct vind je sinds een lichtkunstwerk van kunstenaarsduo Vendel& deWolf. Het werk reageert op voorbijgangers: als je langsloopt of fietst, gaat het licht harder of zachter branden. "De brug is gebouwd in brutalistische stijl, met veel beton. Het ziet er heel tof uit nu daar licht en kleur aan is toegevoegd." 

  • Kunstwerk Origin | Delflandlaan 2

5. Watersporteiland Sloterplas

Je zou het door de begroeiing niet meteen zeggen, maar het is toch echt een eiland. Met een brug is het verbonden met het vaste land. "Je kunt hier heerlijk relaxen en het is nog relatief rustig, ook tijdens zomerse dagen. Het is een plek waar je echt even uit de stad bent, zo voelt het. Heel bijzonder." 

6. Pierenbadje Piet Wiedijkpark

"Ideaal voor iedereen met kleine kinderen: mijn dochter was in elk geval altijd heel blij als we hierheen gingen." Het pierenbadje is een iconisch ontwerp van architect Aldo van Eyck, die verantwoordelijk was voor veel speeltuinen in Amsterdam. Dit is de ideale plek om even af te koelen. 

  • Pierenbadje Piet Wiedijkpark

7. Casa Sofia

Een ontmoetingsplaats in het oude Slotervaartziekenhuis. Hier kun je ontbijten, lunchen, vergaderen, een boek lenen of gewoon genieten van een lekkere kop koffie. Daarnaast worden er evenementen georganiseerd, zoals een Braziliaanse avond met bijpassend eten en livemuziek. 

8. Bar Bistro Bureau

Restaurant Bar Bistro Bureau zit in het B. Amsterdam-gebouw, de grootste start-up community van Europa. Naast Bar Bistro Bureau zitten hier onder andere padelbanen, kantoren en flexplekken en worden er events georganiseerd. In het restaurant eet je klassiekers als carpaccio en kip van het spit, maar dan wel anno 2022 – én er zijn vegan gerechten. Bij mooi weer zit je hier op het enorme, groene dakterras. Iwan: "Grappig is dat de Johan Huizingalaan vroeger de eetstraat heette, door de vele eethuisjes. Een logische plek voor een restaurant dus." 

9. Tuincentrum Osdorp

Met 16.500 vierkante meters (da’s ruim 2 voetbalvelden) is dit een van de grootste tuincentra van Noord-Holland. Mensen komen van heinde en verre om hier te scharrelen tussen de ruim 40.000 artikelen, al sinds 1960. "Het is echt het mekka voor tuinliefhebbers." 

10. Kunstwerk Groot Landschap

"Sommigen vinden het eruitzien als een vliegtuigongeluk, ik zie er meer een grote drol in." Hoe je er ook naar kijkt; om dit kunstwerk op een heuvel in het Sloterpark kun je niet heen. Bij lekker weer zitten mensen eromheen te barbecueën of te relaxen, lopen ze over het kunstwerk of gaan erop zitten. Zo blijkt het werk uit 1974, van kunstenaar Wessel Couzijn en bronsgieter Mart Joosten, na jarenlange verwaarlozing en dreigende sloop toch zeer waardevol voor het park. 

  • Kunstwerk Groot Landschap | Sloterpark

Extra: Nieuwer-West

SuperWest is een manifestatie om de vernieuwingsoperatie van de Westelijke Tuinsteden in de kijker te zetten. De afgelopen 20 jaar zijn er namelijk 25.312 woningen gebouwd, gerenoveerd of tot woning getransformeerd. Met een publicatie van stedenbouwkundige Maurits de Hoog en uitgeverij Thoth, een tentoonstelling in het Van Eesteren Museum, een buitententoonstelling, een audiotour en een activiteitenprogramma met lezingen en wandelingen wordt hier aandacht aan besteed. Elke 5 weken wordt de tentoonstelling aangevuld met verhalen van buurtbewoners. 

Iwan Daniëls

Iwan Daniëls is 17 jaar geleden vanuit Noord naar Nieuw-West verhuisd. Omdat hij graag wilde weten wat er allemaal in de buurt te doen was, richtte hij 12 jaar geleden het platform Nice Nieuw-West op. Het doel: elke dag iets leuks uit Nieuw-West onder de aandacht brengen.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.