Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

Betaalbare kunst kopen of lenen

Van fotografie en digitale kunst tot schilderijen en sculpturen: wij verklappen wat de beste plekken zijn om betaalbare kunst te shoppen.

Weeskunst

Door de sluiting van musea belanden veel prachtwerken in depots. Omdat dat natuurlijk hartstikke zonde is, vist curator Marleen Kurvers daar geregeld de parels uit om ze een nieuw leven te geven in Galerie OODE. Onder de ‘verweesde kunst’ vind je originele prints en tekeningen van zowel onbekende als grote namen, waaronder bijvoorbeeld Claudy Jongstra en Robbie Cornelissen. En daar hoef je echt niet steenrijk voor te zijn; met 6 tientjes op zak loop je al naar buiten met een uniek stuk en een dikke grijns. En het is nog duurzaam ook.

  • OODE | Singel 159A | vanaf €60,-

We Like Art

Als je stiekem geen snars van kunst kopen afweet, kan het nogal een intimiderende zaak zijn. Maar We Like Art heeft niks met dat stijve en stoffige gedoe. Daarom verkoopt deze stichting hoge, hedendaagse kunst voor laagdrempelige bedragen. Shoppen kan vooral online en een paar keer per jaar op tentoonstellingen. Op dinsdag en donderdag kun je ook het kantoor binnenwandelen, waar altijd wel meerdere werken hangen. Ook handig om te weten: dankzij de KunstKoop-regeling kun je gespreid betalen en een renteloze lening afsluiten om een kunstwerk te bemachtigen.

Op de beurs

Laat je niet op het verkeerde been zetten: op Unfair Amsterdam vind je allesbehalve oneerlijke prijzen. Op deze jaarlijkse kunstbeurs kun je ongegeneerd gluren naar hedendaagse schilderijen, fotografie en beeldhouwwerken, die gemaakt zijn door de meest innovatieve kunstenaars uit Nederland, waaronder jong en net afgestudeerd talent. En niet geheel onbelangrijk: de opbrengst van de werken gaat in z’n geheel naar de desbetreffende kunstenaar. Andere beurzen met schappelijk geprijsde opties zijn Affordable Art Fair, KunstRAI, Amsterdam Art Fair en Tribal Art Fair.

Uit het boekje

Kunstliefhebbers met kleine portemonnees kunnen aankloppen bij San Serriffe in hartje Centrum. In deze knusse kunstboekenwinkel vind je geen kant-en-klare kunst – maar wel allerlei eigentijdse prints die erom vragen ingelijst te worden. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar met één tientje kom je al ver! Heb je de smaak te pakken? Spring dan daarna op de fiets naar Boekie Woeki in De 9 Straatjes. Ook in deze shop, die gerund wordt door kunstenaars, scoor je op je sloffen bizar betaalbare boeken van talentvolle kunststudenten en obscure kunstenaars.

In handzaam formaat

Post Modern heeft de oplossing voor kunstkopers met een bescheiden portemonnee (en woonruimte): kunstwerkjes ter grootte van een ansichtkaart. Zo hoef je niet de stad door te zeulen met een reusachtig schilderij – maar kun je je wanden behangen met originele en gesigneerde mini-kunst (vanaf €25,-). Denk aan: grafische prints, collages en sculpturen van bekende kunstenaars en designers. Post Modern verkoopt vooral online, maar is ook geregeld te vinden op beurzen in Amsterdam. Bekijk op de site wanneer en waar je zo’n werkje in het wild kunt spotten en kopen.

  • Post Modern | Van Weerden Poelmanlaan 4H, Amstelveen | vanaf €25,-

Kijken, kijken, lenen

A man looks at the art that is being shown to him by the employe at the art loan of CBK Zuidoost.
Afbeelding van Jan de Ridder

Raak je snel uitgekeken op wat er aan de wand hangt? Of heb je geen idee wat je nou écht tof vindt? Dan ben je geknipt voor VYOO. Dankzij deze online service kun je elke drie maanden wegdromen bij een ander kunstwerk. Het stuk wordt speciaal voor jou geselecteerd, op basis van de online test over waar je blij van wordt, en gratis bezorgd en opgehaald. VYOO beschikt over de grootste en oudste kunstvoorraad van Nederland, met wel 30.000 werken uit bijna alle stromingen. Voor €20,- per maand laat je je verrassen. Wél weten wat je in huis haalt? Dan kun je ook prima lenen bij SBK Amsterdam, CBK Zuidoost of Art District.

  • Art District | Arena Boulevard 226 | vanaf €10,- p/m
  • CBK Zuidoost | diverse locaties in Amsterdam | vanaf €3,30 p/m
  • SBK Amsterdam | diverse locaties in Amsterdam | vanaf €6,75 p/m

The Public House of Art

Van mixed media tot stillevens: bij The Public House of Art kijk je, onder het genot van een prima deuntje, naar een internationale selectie aan hedendaagse kunst met een knipoog. De werken (zoals de afgebeelde werken van Irene Wijnmaalen) zijn gemaakt in een gelimiteerde oplage en te leen in 3 verschillende formaten. Ook hier geldt: hoe kleiner, hoe budgetvriendelijker. Van Jitske Schols tot Preta Wolzak; vanaf €39,- per maand hangt er iets moois aan je muur.

Vers van de pc

Digitale kunst: bij The Art Bowl lusten ze er wel pap van. De collectie bestaat uit fijne werken van grafische ontwerpers, fotografen, illustratoren, kunststudenten en andere creatieve breinen. De digitale afbeeldingen zijn gecureerd door oprichter Claudia Cameron, gemaakt in een gelimiteerde oplage, en verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen. Als je wil zien wat voor kunst je in de kuip hebt, dan kun je online gluren of (op afspraak) binnenwandelen in het kantoor, dat stiekem ook dienst doet als showroom.

  • The Art Bowl | Tweede Kostverlorenkade 8H | vanaf €35,- | bezoek alleen op afspraak

Piepjong talent

Deze beginnende (en pretentieloze) galerie in de Spaarndammerbuurt werkt met aanstormende talenten uit diverse kunstdisciplines, waaronder internationale kunststudenten. Het resultaat: wisselende expo’s met hedendaags en verfrissend werk. Een uitgelezen kans om er als de kippen bij te zijn voor een zacht prijsje, dus. Je kunt van donderdag tot en met zaterdag binnenlopen bij Josilda da Conceição Gallery, die wordt gerund door de gelijknamige Braziliaanse eigenares. Of neem een kijkje tijdens een van de art fairs waar de galerie aan deelneemt.

Kekke kiekjes

Als fotografie je hart sneller doet kloppen, zit het er dik in dat je urenlang zoet bent in Foam. Zorg dat je de 3e etage van het museum niet overslaan. Daar zit namelijk Foam Editions; de in-house en online galerie van Foam waar je exclusieve edities van prints en (soms gesigneerde) fotoboeken kunt shoppen. Het prettig geprijsde aanbod bestaat uit werk van zowel wereldberoemde fotografen als kraakvers talent. Bovendien kun je ook hier een werk bemachtigen middels de KunstKoop. Mis deze ook niet: designwinkel The Frozen Fountain (van nieuw talent tot gevestigde namen).

Bonustip: onder de hamer

Omdat out of the box-denken loont, doen we er nog eentje! Het is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt, maar op veilingen gaan grootse werken soms voor de kleinste prijsjes onder de hamer. Stalen zenuwen zijn daarbij natuurlijk een must — of je nou een doorgewinterde kunstkenner bent of een beginnende koper. Maar voor wie zo’n met adrenaline beladen middag wel ziet zitten, is Veilinghuis AAG het juiste adres.