Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Bench Movie Theater Kriterion cinema cafe interior
Afbeelding van Marie-Charlotte Pezé

Documentaires die je tijdens IDFA 2022 niet mag missen

Het is bij IDFA een terugkerend probleem: er is zoveel moois te zien dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Wij pikten alvast 10 krenten voor je uit de pap.

All That Breathes. Regie: Shaunak Sen

Een indringender portret van wat de mens de natuur aandoet dan All That Breathes zal je dit festival waarschijnlijk niet vinden. De luchtvervuiling in het Indiase Dehli is zo ernstig dat de zwarte wouwen soms bij bosjes uit de lucht vallen. Broers Nadeem en Saud zetten een geïmproviseerde roofvogelopvang op. Winnaar beste documentaire Sundance.

All the Beauty and the Bloodshed. Regie: Laura Poitras

Regisseuse Laura Poitras (Citizenfour) had ook prima 3 documentaires kunnen wijden aan het rijkgeschakeerde leven van fotografe Nan Golding. Uiterst behendig verweeft Poitras Goldings jeugd en haar opkomst als kunstenaar met haar strijd tegen de farmaceutische industrie. Winnaar Gouden Leeuw Venetië.

Vrijdag 11 november, 12:30 | Koninklijk Theater Carré | koop kaarten

Around Masculinity

In het focusprogramma Around Masculinity wordt het begrip mannelijkheid aan de kaak gesteld. Mis vooral Bitch Academy niet, over een opleiding die jonge Russische vrouwen leert hoe een rijke man aan de haak te slaan. Of Der Busenfreund, over een voormalig wiskundeleraar met een passie voor vrouwen met grote borsten.

Black Mambas. Regie: Lena Karbe

In het nationale Krugerpark beschermen jonge Zuid-Afrikaanse vrouwen – de Black Mambas uit de titel - de neushoorns en olifanten tegen stropers. Het lijkt een droombaan, maar de waarheid is complexer. Echte doorgroeimogelijkheden zijn er niet. De beter verdienende banen – zoals parkgidsen – gaan steevast naar (witte) kandidaten van buitenaf.

A House Made of Splinters. Regie: Simon Lereng Wilmont

Bestaat er iets ergers dan je als kind te realiseren dat je ouders niet sterk genoeg zijn om voor je te kunnen (of willen) zorgen? Een Oekraïens tehuis, twintig kilometer van de frontlinie, biedt een tijdelijk thuis voor jonge kinderen met een onhoudbare thuissituatie. Hartverscheurende documentaire.

Look What You Made Me Do. Regie: Coco Schrijber

Waar de meesten liever wegkijken, drukt Coco Schrijber (First Kill) ons met de neus op de feiten. Wereldwijd komen per jaar 30.000 vrouwen door hun (ex)partners om het leven. Schrijber interviewt 3 vrouwen die het heft in eigen hand namen - zelf doodden voordat zij werden gedood – en oud beveiligingsbeeld van een vrouw met minder ‘geluk’.

Nothing Compares. Regie: Kathryn Ferguson

Zeg Sinéad O’Connor en je denkt waarschijnlijk aan haar kale hoofd en de grote reeënogen, een zangeres die wereldfaam bereikte met Nothing Compares to You, maar ook een ongeleid projectiel. Nothing Compares toont dat ze wel degelijk wist waar ze mee bezig was. De rest van de wereld was alleen nog niet bereid dit te zien.

The Pawnshop. Regie: Lukasz Kowalski

Nu Wiesiek met zijn lommerd is neergestreken in een arme volksbuurt, raken ze hun spullen aan de straatstenen niet meer kwijt. The Pawnshop geeft een hilarisch, tragisch en hartverwarmend inkijkje in een Pools pandjeshuis, waar de mensen die er hun waar komen slijten al even bont en gebutst zijn als de werknemers zelf.

Shoah. Regie: Claude Lanzmann

Laura Poitras is deze 35e editie de eregast. Naast een retrospectief van al haar werk, stelde ze ook een persoonlijke top 10 samen, met onder andere Shoah, de monumentale, aangrijpende en bijna 10 uur durende documentaire over de Holocaust van Claude Lanzmann, waarin hij sprak met overlevenden, daders, meelopers en omstanders.

White Balls on Walls. Regie: Sarah Vos

De collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam bestaat voor slechts 4% uit vrouwelijke makers, en bevat geen enkele maker van kleur. Dat moet anders, vindt ook museumdirecteur Rein Wolfs, zelf een witte, middelbare man. Toch blijkt het nog niet zo makkelijk, het krijgen van minder ‘witte ballen’ aan de muur.

Over IDFA

IDFA 2022 vindt plaats van 9 t/m 20 november in ruim 20 bioscopen en festivallocaties in heel Amsterdam, met zo’n 300 films en documentaire projecten. Vanaf 31 oktober zijn de kaarten te koop via de website van IDFA. Bovenstaande titels staan meerdere malen geprogrammeerd. Bekijk het hele programma op de website van IDFA.