Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Café 't Mandje, bar at Zeedijk, exterior LGBTQ-flag
Afbeelding van Nathalie van den Berg

Lhbtiq+-bars en cafés

In Amsterdam zijn sinds tijden weer meer verschillende lhbtiq+-café's en bars te vinden, verspreid over de stad. Ga eens naar binnen en leer de verschillende vormen, tinten en maten van onze gemeenschap kennen over een biertje, mocktail of pikketanussie. Proost!

Daan Colijn
Daan weet alles over het lhbtiq+-leven in Amsterdam. Met zijn vriend Karl heeft hij de blog coupleofmen.
Volg Daan

Café 't Mandje

Café 't Mandje, bar at Zeedijk, interior
Afbeelding van Nathalie van den Berg

Café ’t Mandje opende haar deuren in 1927 aan de Zeedijk, dankzij de openlijk lesbische Bet van Beeren. Voor Bet was iedereen gelijk, en haar café diende als een toevluchtsoord waar zeelieden, prostituees en intellectuelen zichzelf konden zijn. Dit was in een tijd waarin je als homoseksueel persoon nog 3 maanden de gevangenis in kon gaan voor het vertonen van ‘onzedelijk gedrag’. Net als Stonewall voor New York City is Café ’t Mandje een belangrijk symbool in de lhbtiq+-geschiedenis van Amsterdam. Een bezoek is zeker de moeite waard; vergeet niet een 'pikketanussie' te bestellen voordat je je onderdompelt in het nachtleven.

Prik

In de schaduw van de Dam bevindt zich bar Prik, een trotse queer-owned hotspot met een voorliefde voor cocktails, roze en een no-nonsense sfeer. De ontspannen omgangsvorm maakt het gemakkelijk om in contact te komen met andere bezoekers, of je nu geniet van de middagzon op het terras, een drankje aan de bar, of een dansje achterin. Prik en zijn 'prikkies' zorgen ervoor dat je je welkom en thuis voelt.

  • Prik | Spuistraat 109

Bar Buka

Aan de Albert Cuypstraat ligt de lesbische bar Bar Buka, die als doel heeft vrouwen samen te brengen in een veilige ruimte voor iedereen. De naam, 'buka,' betekent open in het Indonesisch, en de bar straalt niets anders dan positieve vibes uit. Ga langs voor een drankje, bekijk een voetbalwedstrijd op het grote scherm, speel bordspellen, of spreek af met die leuke persoon die je online hebt ontmoet.

Pamela

Verliefd op die queer sexy nineties vibe? Ga dan eens langs bij bar Pamela in Oud West of een van haar feestjes in de stad. Pamela staat bekend als de nieuwe queer en BIPOC safe space die in korte tijd erg populair is geworden. Bovendien is het eten volledig veganistisch/vegetarisch, omdat de bar niet alleen van alle soorten mensen houdt, maar ook van alle dieren.

  • Pamela | Jacob van Lennepstraat 86H

Bar Spijker

Stap terug in de tijd terwijl je bij Bar Spijker de trap af daalt. Deze bar aan de Kerkstraat voelt alsof er sinds de opening eind jaren '70 niets is veranderd. Wat ooit begon als een leerbar, trekt nu voornamelijk homoseksuele mannen aan die genieten van bier, een potje biljart en een bezoekje aan de 'gym' boven. Perfect voor een paar drankjes voordat je doorgaat naar Club Church, slechts een paar deuren verderop.

Café Saarein

Gek op poolen? Café Saarein in de Jordaan is de ideale plek om bij te praten met vrienden of (ex)geliefden terwijl je een spelletje speelt. Dit café staat bekend als de enige overgebleven lesbische bar in Amsterdam (voordat Bar Buka en B’Femme hun deuren openden), maar tegenwoordig zijn alle queer-minded mensen van harte welkom in deze gezellige bruine kroeg.

The Queen's Head

Een old-school bar midden in de rosse buurt, The Queen’s Head is een bruin café waar naast vaste klanten ook veel internationale bezoekers komen, behalve op dinsdag tijdens de populaire Drag Bingo. Als je fan bent van rood fluweel, discoballen en iemand met een fantastische pruik die je vertelt welke nummers je moet doorstrepen, dan is The Queen’s Head op de Zeedijk the place to be.

Bar Bario

Bar Bario is een queer- en POC-gecentreerde bar en creatieve hub. Ze streven ernaar een inclusieve omgeving te bieden waar gemarginaliseerde gemeenschappen voorop staan. Met beeldend kunstenaars, spoken word-dichters en paneldiscussies is er altijd wel iets te doen. Als je iets wilt delen in een veilige en inclusieve ruimte, laat het ze weten!

Taboo

Deze bekende bar in de Reguliersdwarsstraat is absoluut geen taboe! Hier vind je heerlijke drankjes, eten en drag-optredens, niet alleen voor de vele internationale bezoekers die de lhbtiq+-vriendelijke straat bezoeken, maar ook voor de locals die hier wekelijks of zelfs dagelijks komen. Het is de perfecte plek voor een drankje na het werk of een cocktail voor het clubben.

  • Taboo | Reguliersdwarsstraat 45

De Lellebel

Zit je klaar voor de Gurrrls?! De dragshowbar Lellebel is de plek in Amsterdam om in de wereld van glitter, lipsync battles en prachtige outfits te duiken. ’s Nachts een bar, overdag een safe space voor diverse trans-supportgroepen, Lellebel is bovenal een plek waar iedereen zichzelf kan zijn (queens and kings).

Eervolle vermeldingen

Gastvrije bars: Vrankrijk, Waterkant, en nog veel meer

Daan Colijn
Daan weet alles over het lhbtiq+-leven in Amsterdam. Met zijn vriend Karl heeft hij de blog coupleofmen.
Volg Daan