Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Olivier Kemme

Programmamaker Jasper Demollin: mijn 7 favoriete vegan restaurants

Hoi! Ik ben Jasper Demollin. Programmamaker, acteur en muzikant. Sinds 2019 eet ik zo goed als plantaardig. Aangezien ik geen geweldige kok ben, weet ik als geen ander waar je heerlijk veganistisch kunt eten. Van fine dining tot aan 'raw' voedsel; dit zijn mijn 7 favoriete veganistische restaurants.

Jasper Demollin
Programmamaker, acteur en muzikant uit De Baarsjes.
Volg Jasper

In deze serie tippen de kenners uit Amsterdam hun persoonlijke favorieten. Of dat nu de lekkerste snackspots zijn of vintage winkels, laat je gidsen door de mensen die weten waar je écht moet zijn.

The Alchemist Garden

Afbeelding van Olivier Kemme

Bij dit restaurant is alles wat je eet of drinkt rauw. Dat betekent dat het eten niet wordt bewerkt, dus niet gebakken, gekookt of gegrild. Een groot voordeel van rauwe voeding is dat alle voedingstoffen behouden blijven, omdat veel vitamines, en vooral enzymen, verloren kunnen gaan als je voeding verhit. Hoeveel niet al mijn vrienden hier enthousiast over zijn, ben ik juist dol op de smaak van rauw voedsel en het idee dat het eten zo goed voor je is. Naast de heerlijke gerechten wordt elk bord hier ook als een kunstwerk opgediend. Als je ooit wilt proberen om rauw te eten, dan is dit dé plek om het te ervaren.

Favoriet: Lasagne van courgette, spinazie, paddenstoelen en ricotta (van amandelen)

The Alchemist Garden | Overtoom 409

Madre

Toen ik hier voor het eerst kwam, was ik gelijk verkocht. Het is een superleuk tentje, midden in de Jordaan. Ik houd ontzettend van Mexicaans eten en hoe ze hier gerechten maken zonder vlees, echt heel knap. Ze gebruiken bijvoorbeeld vleesvervangers als jackfruit en seitan. Vooral jackfruit vind ik zo een goede vleesstructuur hebben. Als je dat goed marineert, dan proef je amper verschil. Ik denk dat ook als je normaalgesproken wel vlees eet, je bij Madre het vlees helemaal niet mist.

Favoriet: De jackfruit taco

Madre | Westerstraat 186

SOIL

SOIL is een superklein tentje op de Bilderdijkstraat. Sinds kort zit er ook een vestiging in de Javastraat. En wat hier ook top is, is dat ze ook thuisbezorgen. Ideaal voor als je geen zin hebt om te koken of uit eten te gaan. Ze combineren hier allerlei keukens. De versheid van Zuidoost-Azië, de rokerigheid van American barbecue, de elegantie van Azië en de kick van de Zuid-Amerikaanse smaken. Voor mij zijn hier 2 gerechten die iedereen een keer moet hebben gegeten: de Ben Ben Noodles en de Vegan Snickerbar. De Ben Ben Noodles zijn Udon noodles met romige sesamsaus, sticky meatballs (van soja), paksoi en knapperige chili-olie. Die saus is echt zo lekker. En die homemade Vegan Snickerbar is lekkerder dan welke chocoladereep dan ook.

Favoriet: Ben Ben Noodles + Vegan Snickerbar

SOIL | Bilderdijkstraat 141 & Javastraat 41

De Veganees

Vegan restaurant in Oud-West
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

De Veganees is niet te missen wanneer je erlangs fietst. Het kleurrijke decor en het relaxte terras trekken meteen de aandacht. Hier heb je allerlei Aziatische streetfood gerechtjes, uiteraard allemaal vegan. Wat ik zo leuk vind hier, is dat je allerlei kleine gerechtjes kunt delen, waardoor je van alles iets kunt proeven. Het idee van een gerecht voor jezelf kiezen vind ik soms wat saai, het delen van gerechten is juist zo gezellig! Het is dan ook de perfecte plek om met een groep naartoe te gaan.

Favoriet: Korean Fried Cauliflour + Tahoe Satay

Veganees | Eerste Constantijn Huygenstraat 45

Yerba

People having a drink inside Yerba
Afbeelding van Koen Smilde

Wil je iets culinairder uiteten? Dit is de plek. Hier maken ze echt hele mooie gerechtjes. Ze werken erg seizoensgebonden, wat natuurlijk extra duurzaam is. Het is echt een fine dining experience en je kunt kiezen tussen 4, 5 of 6 gangen, met of zonder wine pairing. Je kunt eigenlijk heel veel met plantaardig voedsel, als je weet wat je er mee moet doen. Als we allemaal minder vlees of vis zouden eten, dan kan de aarde ook een beetje op adem komen. Dit restaurant bewijst toch wel dat je absoluut geen biefstukje nodig hebt om lekker uiteten te gaan.

Favoriet: Laat je verrassen door de chef!

Yerba | Ruysdaelstraat 48

Vegan Sushi Bar

Als ik hier bestel met vrienden die wel vlees en vis eten, dan zeggen ze altijd: wow dit is echt zo lekker. Bij de Vegan Sushi Bar gaan ze verder dan alleen sushi met komkommer, hier maken ze bijvoorbeeld ook zalm na. Geen idee hoe, maar ze doen het en het is verrukkelijk. De sushi ziet er ook altijd feestelijk uit, ze maken er echt iets moois van. Ik wil hier eigenlijk niet eens zeggen dat ze vlees of vis vervangen, want ze creëren hier gewoon hele nieuwe sushi. Superlekker en nog plantaardig ook. 2 vliegen in 1 klap.

Favoriet: Shrimp-less tempura Crunch

Vegan Sushi Bar | Kinkerstraat 83H & Wittenburgergracht 143

Meatless District

Hier heb ik het vaakst gegeten van alle restaurants. Het is niet alleen het heerlijke eten dat mij aantrekt, maar het is ook een gezellige plek. Een goeie plek voor een date ook. Bovendien vernieuwen ze regelmatig hun menu, zo kun je telkens iets nieuws proberen. En ze hebben foie gras, maar dan volledig veganistisch haha! Daar ben ik echt gek op. En als je een kaasliefhebber bent, ga dan voor het kaasplankje. Dus ik raad het absoluut aan om er eens naartoe te gaan.

Favoriet: Bouillabaise

Meatless District | Bilderdijkstraat 65-67 HS

Jasper Demollin
Programmamaker, acteur en muzikant uit De Baarsjes.
Volg Jasper