Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Oprichters van CRE8 Jurre Groenenboom en Maria Nguyen

Lokale Makers: CRE8

De lekkerste snoepjes, prachtige houten grachtenpanden, overheerlijke wijnen, mooie puzzels en houten poppetje; allemaal van lokale Amsterdamse makers. Maar hoe maken ze dat nou precies? En wat maakt hun producten nou zo bijzonder? In deze editie is het de beurt aan CRE8. Bekijk de video waar je het maakproces van de Amsterdamse puzzel ziet en lees het interview met oprichter Jurre Groenenboom over het ontstaan van CRE8.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstelling en groot liefhebber van sport en muziek.

Lokale Makers - CRE8

Video thumbnail

Productie terug naar Amsterdam

Voor Lokale Makers aan de grachten
Afbeelding van Krab

Toen CRE8's Jurre Groenenboom na zijn studie startte als productontwerper miste hij het echte maken – want dat maken, kwam hij achter, werd voornamelijk uitbesteed aan Azië. Dus richtte Groenenboom in 2013 samen met Maria Nguyen CRE8 op, met als doel: het productieproces terughalen naar Amsterdam. Het werd een lasersnijbedrijf waar alles van A tot Z in house wordt geproduceerd, van houten onderzetters tot theelichthouders gemaakt van gerecycled plexiglas.

Jongeren met een maatschappelijke achterstand

Voor Lokale Makers bij CRE8 met een maker
Afbeelding van Krab

In de werkplaats van CRE8 leren jongeren met een maatschappelijke achterstand hoe de machines werken en hoe ze die zelfstandig kunnen gebruiken. Of ze nou alleen willen maken, producten willen bedenken of allebei, ze krijgen de ruimte om hun talenten te ontwikkelen. Daar zijn drie verschillende begeleiders voor, ieder met een eigen taak. Een zorgt ervoor dat de deadlines gehaald worden, de ander zorgt ervoor dat de jongeren leren wat ze willen leren en de derde helpt de jongeren bij het zoeken een opleiding of werk. Want bij CRE8 willen ze niet alleen impact maken met hun producten, maar ook met de jongeren die ze helpen.

In de I amsterdam Store, dé Amsterdamse cadeauwinkel, krijgen de verhalen van lokale makers, zoals de producten van CRE8, een podium. Je vindt de Store aan de achterzijde van het Centraal Station in de IJ-hal.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstelling en groot liefhebber van sport en muziek.