Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Thijs Schrik

De echte Amsterdammer - Esther Lutgendorff

In deze rubriek geven wij de bewoners van Amsterdam het woord. Van jong tot oud en van de geboren Jordanees tot aan de 'import-Amsterdammer'. Deze keer deelt Esther Lutgendorff haar favoriete plekken in de stad. Zij is eigenaresse van platenzaak Velvet en tourmanager voor verschillende muzikanten.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.

Over Esther Lutgendorff 

Esther Lutgendorff (36) is de eigenaresse van Velvet, een platenzaak aan de Rozengracht en ze werkt als tourmanager voor verschillende muzikanten en bands. Ze begon als 18-jarige met het verkopen van merch voor verschillende bands (3 voor 12 noemde haar in 2008 de merch-monopolist) en kwam per toeval bij een platenzaak uit. ‘Ik woonde net in Amsterdam in 2013 en deelde een appartement met Merel. Haar vader had ooit de eerste Velvet in Leiden opgezet en hij zag dat de Velvet in Amsterdam nieuw leiderschap nodig had. Dat zijn Merel en ik met zijn tweeën gaan doen. Ze heeft nu net afscheid genomen, dus na bijna 10 jaar ben ik nu de enige kapitein op het schip.’

Wat was de reden dat je naar Amsterdam bent verhuisd?

Ik ben heel lang in Arnhem blijven hangen, ik had daar een grote vriendengroep verzameld. Voor mijn merch-bedrijfje was het toch wel handig om in Amsterdam te zitten. Dus daar verhuisde ik in 2013 heen. Ik ben na 2 jaar naar Leiden verhuisd, voor de liefde. Sinds februari woon ik weer terug in Amsterdam, in Bos en Lommer, samen met mijn vriend Joost Oomen (tevens mijn lievelings Amsterdammer).

Ben je een trotse Amsterdammer?

Mmm, ik voel mij eigenlijk nog steeds een dorpsmeid, haha. Ik sta soms een flat white haver te bestellen in een koffietent en dan krijg ik echt een out-of-body-experience: dat ben ik écht helemaal niet. En ik was mij laatst buiten de stad toch aan het verwonderen over al dat groen. Dus misschien ben ik inmiddels Amsterdamser dan ik denk. Mijn hele sociale leven zit hier, en ik ben ook een beetje een… socialite is niet het goede woord, maar ik heb een sociale rol door de winkel, waar veel mensen uit de cultuursector komen hangen en wijn drinken.

Afbeelding van Thijs Schrik

FAVORIETEN VAN ESTHER

Favoriete concertzaal?

Ik kom erg graag in Paradiso. Als ik op tournee ben met bands, is een hele fijne zaal om te zijn. Het voelt toch een beetje als thuiskomen. Als ik daar binnenkom, hoor ik dat nummer van Gary Portnoy in mijn hoofd: ‘Where everybody knows your nameee.’ De meid achter de receptie, zij heet ook Esther, is ook altijd blij als ze mij weer ziet. Dan weet ze dat het goed geregeld is. Ik vind dat het grootste compliment, dat zij blij is dat ik het tourmanagement voor mijn rekening neem.

Favoriete plek om muziek te luisteren?

Mijn eigen winkel. Daar kan ik tips geven, mensen luisteren mee en staan open voor nieuwe muziek. Ik luister nu heel veel naar het nieuwste album van Jessie Ware. Normaal houd ik helemaal niet van die echte poppy pop, maar dit album is zo gelaagd, heeft geweldige zang en een goeie boodschap en is ook gewoon heel erg catchy.

Favoriete lied, film of boek over de stad?

Ik heb recent Amsterdamned gezien, die film van Dick Maas, over een psychopathische moordenaar die de grachten van Amsterdam onveilig maakt. Daar heb ik toch een partij van genoten. Echt een blik op de stad in een ander tijdsbeeld.

Favoriete eetplek?

Op de Witte de Withstraat zit restaurant Kien. Het is net iets chiquer dan een eetcafé, met een groot terras en ongedwongen, persoonlijke bediening. Ze weten meteen welke wijn ik de vorige keer heb gedronken en welke vrienden er in de tussentijd zijn langs geweest. Groot voordeel is - en ik zal mijzelf wel in de vingers snijden hiermee - dat ze nog niet op alle Little Black Book lijstjes staan, dus je kunt gewoon nog kort van tevoren reserveren. Echt een fantastische plek.

Favoriete snelle snackplek?

Effendy op de Rozengracht. Ze hebben er goeie Turkse pizza’s, niet vettig of klef en de zaak ziet er ook nog leuk uit vanbinnen. Ik zie de hele dag mensen met tasjes van Effendy de straat doorlopen, ze doen goede zaken en terecht: het is echt heel lekker.

Favoriete plek na middernacht?

Als ik op pad ga, dan eigenlijk altijd naar Café de Koe of L’Affiche, dat zijn de leukste cafés van Amsterdam. In de Koe zijn altijd wel muzikanten of mensen uit de muziekindustrie te vinden. Bij L’Affiche zit je gewoon heerlijk. Ook op zondagmiddag trouwens, met een tosti en een krant.

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.
Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.