Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Lorenzo de Wit

De echte Amsterdammer - Latanya Alberto

In deze rubriek geven wij de bewoners van Amsterdam het woord. Van jong tot oud en van de geboren Jordanees tot aan de 'import-Amsterdammer'. Deze keer deelt Latanya Alberto haar favoriete plekken in de stad. Latanya is multidisciplinair artiest uit Amsterdam Zuidoost.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.
Als het mooi weer is lig ik meteen in een stadspark met wat fruit en muziek.

Over Latanya

Latanya Alberto (25) is multidisciplinair artiest en geboren en getogen in Amsterdam Zuidoost, waar ze nog steeds woont met haar moeder en jongere zusje. Haar debuut Ruminate kwam in 2018 uit, gevolgd door een EP in 2021. Platen vol neo-soul en jazz, met invloeden uit de elektronische muziek en R&B en geëngageerde teksten en poëzie. Ze stond al op Eurosonic, mocht openen voor John Legend in Ahoy en speelde met het Metropool Orkest. Maar ze vertelt niet alleen verhalen door middel van haar nummers “Ik zie mijzelf als muzikant, maar ik probeer verhalen te vertellen in verschillende disciplines, door middel van beeldende kunst, poetry en video’s.”

Latanya staat 2 september 2023 in Parallel in Amsterdam.

Ben je een trotse Amsterdammer?

"Ja. Ik hou van de stad. Hier ben ik omringd door creatievelingen en muzikanten. De muziek die ik maak leeft meer in het buitenland - jazz en soul zijn gigantisch in London, Parijs of New York - maar ook hier in Amsterdam is er een kleine scene van muzikanten te vinden die ik kan opzoeken, om ons eigen kleine eilandje te vormen."

Typisch Amsterdams aan jou?

"Ik weet niet of het echt Amsterdams is of gewoon stads, maar als het mooi weer is lig ik meteen in een stadspark met wat fruit en muziek. Het verschilt een beetje waar ik dan ga liggen. Meestal de parkjes waar het rustiger is, Beatrixpark bijvoorbeeld of het Rembrandtpark. En ik loop graag met mijn hond Mango, door het Amsterdamse Bos of het Gaasperpark."

Hoe ziet de perfecte vrije zaterdag in de stad eruit?

"Als het mooi weer is, ga ik eerst naar het park en dan lekker een koffietje halen bij Badeta in Pijp of Saint Jean op de Lindegracht en dan eind van de dag ergens naar livemuziek luisteren. Lekker met mijn de fiets de stad door van de ene naar de andere plek, en dan ’s avonds thuiskomen en realiseren dat je vet ver gefietst hebt, maar dat helemaal niet echt hebt doorgehad."

Wat mist er nog in de stad?

"Ik ben niet echt van het uitgaan of feestjes, maar ik mis wel een plek met livemuziek waar je meer low key met elkaar kan connecten, praten, drankjes doen. Jamsessions of plekken waar je naar muziek kan luisteren zijn er wel, maar het mag wel wat meer, zoals in Parijs of London."

Als je ergens anders een tweede huis mocht neerzetten, waar zou dat zijn?

"Dan toch Curaçao, omdat ik daar vandaan kom. Dan kan ik dichter bij familie zijn en het eiland voelt ook echt als een tweede huis. Andere plekken zou ik wel heen willen op vakantie, maar als ik een tweede thuisbasis kiezen, dan zou ik Curaçao kiezen."

Wat maakt een Amsterdammer een Amsterdammer?

"Amsterdammers bewegen zich met zelfverzekerdheid door de stad of het nu met de auto, fiets of lopend is. Het valt mij op dat we hier in Amsterdam echt voorrang ‘nemen’. Hier geldt de wet van de snelste. Als je eerst gaat, heb je voorrang. Dat is echt anders buiten Amsterdam."

Afbeelding van Melanie Marsman

FAVORIETEN VAN LATANYA

Favoriete plek om naar muziek te luisteren?

"Paradiso. Ik vind het fijn dat je hier de grote, internationale artiesten kan zien en horen, maar op een podium dat klein genoeg is om je connected te voelen met diegene die op het podium staat."

Favoriete museum?

"Ik ga het liefst naar het Stedelijk. De exposities wisselen vaak en zijn altijd actueel. Ik heb het gevoel dat er hier altijd wel een kunstenaar te zien is die ik ken of wil kennen."

Favoriete eetplek?

"Ik ga heel graag terug naar dezelfde plekken. Mijn lievelings voor Vietnamees eten is Pho King in de Regulierssteeg. Het is een heel smal steegje en het restaurant zelf is klein, dus je zit er niet heel erg luxe, maar het eten is echt heel goed. Ik haal hier meestal af, en dan ga ik ergens aan een gracht zitten om te eten. Het Italiaanse restaurant Rossini zit daar om de hoek aan de Reguliersdwarsstraat en ook een favoriet. Het eten is hier echt heel lekker, ze hebben een terras waar je lekker in de zon kan zitten en de mensen die er werken zijn hartverwarmend. Het voelt als thuiskomen daar."

Favoriete Amsterdammer?

"Mijn moeder. Zij is echt geweldig, en getogen Amsterdammer."

Favoriete verborgen parel?

"Het Beatrixpark. Het is eigenlijk een groot grasveld en daaromheen plekjes waar je beschut tussen de bomen aan het water kan zitten, met veel planten en mooie bloemen. Eén van de weinige parken waar het nog steeds rustig is, ik hoop dat het zo blijft. Niet heel groot, maar toch echt een oase, door de hoge bomen zie je de gebouwen om je heen bijna niet meer en voelt het alsof je even de stad uit bent. En er zijn heel veel honden."

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.