Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Do de Heij van Gebrouwen door vrouwen

De echte Amsterdammer - Do de Heij

In deze rubriek geven wij de bewoners van Amsterdam het woord. Van jong tot oud en van de geboren Jordanees tot aan de 'import-Amsterdammer'. Deze keer deelt Do de Heij haar favoriete plekken in de stad. Ze is oprichter van Gebrouwen door Vrouwen, gaat graag naar The Movies en haar favoriete Amsterdammer is Tom van Ommetje met Tom.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.
Ik kan niet langs Van der Linde lopen zonder slagroomijs te kopen. Je krijgt er een halve bol roomijs en de rest is slagroom.

Over Do

Do de Heij (37) richtte samen met haar zus Tessel Amsterdams speciaalbiermerk Gebrouwen door Vrouwen op. Het begon met een experiment in de keuken in 2013. Inmiddels is er een eigen bar, liggen hun biertjes in de supermarkt en kun je de Bloesem Blond, Gin Weizen en Misty Mango ook gewoon aan de bar bestellen.

Wanneer ben je in Amsterdam komen wonen?

Ik ben in Amsterdam geboren, maar verhuisd naar Sandpoort-Zuid toen ik 4 was. Zodra ik kon, woonde ik weer in Amsterdam. Op mijn 18e vertrok ik naar een kamer op de Stadhouderskade om psychologie te studeren en later informatiekunde.

Ben je een trotse Amsterdammer?

Zeker. Amsterdam is de leukste stad ter wereld. Een kleine wereldstad. Ik hou ervan dat je hier alles op de fiets kunt doen, dat er zoveel verschillende soorten mensen wonen en dat het een open stad is: iedereen is hier welkom.

Typisch Amsterdams aan jou?

We hebben hier op kantoor smakelijk om gelachen, maar ik ben dus zo iemand die op zijn elektrische fiets naar Rocycle gaat, wel heel erg Amsterdamse havermelkelite.

Waar geef je te veel geld aan uit?

Wonen. En kaascroissants. Als we allemaal een beetje brakkig zijn op kantoor, haal ik die bij de bakker hier in het Westerpark voor het hele kantoor. Ze zijn echt heel erg lekker, een rib uit je lijf, maar het is wel echt een maaltijd én je bent van je kater af.

Do en Tessel de Heij van Gebrouwen door vrouwen.
Afbeelding van Curly & Straight

FAVORIETEN VAN DO

Favoriete bioscoop of theater?

The Movies is weer open. Ik ben zo blij dat ik daar weer heen kan. En nu het mooi weer is kan ik weer naar het Vondelpark Openluchttheater. Daar zijn zomers hele leuke concerten en optredens waar je gratis heen kunt.

Favoriete Amsterdammer?

Ik ben fan van het Instagramaccount van Tom, @ommetjemettom. Hij weet zo intens veel over allerlei plekken in de stad. Waarom de Schreierstoren de Schreierstoren heet bijvoorbeeld, over de oudste kroeg van Amsterdam de Engelse Reet of het Begijnhof. En nog een leuk account om te volgen is @snackspert van Eke Bosman. Ik lig altijd helemaal in een deuk om zijn recensies van snacks, zo grappig met sarcastische ondertoon.

Favoriete film of boek over de stad?

Ik was heel erg onder de indruk van de biografie van Gerard Heineken, geschreven door Annejet van der Zijl. Het boek is heel erg leuk, vertelt heel veel over de geschiedenis van Amsterdam én veel over bier, dat is voor mij dan weer een feestje.

Favoriete snelle snackplek?

Er zit een Chinees tentje op de hoek van het Nassauplein en het Westerpark, Dumplings. Ze hebben hier van die heerlijke Chinese pannenkoekjes met vulling, ik bestel altijd de vega. En ik kan niet langs Van der Linde lopen zonder slagroomijs te kopen. Je krijgt dan een halve bol roomijs en de rest is slagroom. Ik ben wel altijd misselijk als ik het op heb, maar zo lekker.

Favoriete kroeg?

Ons eigen bar natuurlijk aan de Jan Pieter Heijestraat. Het is een soort clubhuis voor vrienden. Ik kom hier altijd bekenden tegen, vrienden die voor de gezelligheid even langskomen. En ik leer hier een hoop buurtbewoners kennen, het is ook echt een buurtkroeg terwijl ik helemaal niet in de buurt woon.

Favoriete herinnering aan Amsterdam?

Ik heb dus tot mijn vierde in Amsterdam gewoond, en mijn opa en oma woonden hier ook. Zij woonden aan de Rooseveltlaan in Zuid en ik heb goeie herinneringen aan in het raam zitten en wachten tot de Artis-tram langskwam. Dat was tram 4 en die was helemaal beplakt met dieren. En we gingen vaak naar de speeltuin op het Amstelveld en dan met een stuk karton van de glijbaan, dan ging je lekker hard.

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.