Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Mill 'De Eendragt' and waterway in Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Groen in Weesp

Weesp heeft een historische binnenstad met sluizen en straatjes waar je makkelijk uren doorbrengt. Behoefte aan iets meer groen tussen je tenen of vingers? Ontdek de omgeving van Weesp dan te voet of per fiets, en ontdek forten, molens én de favorieten van een local.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

De Theetuin van Weesp

Tea house 'Blauw' in Weesp
People sitting outside Bar Blauw
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Wist je dat de theetuin in Weesp de eerste theetuin van Nederland was? Nee? Nu wel. In de modeltuin tref je bijzondere planten, potten en bollen waar inmiddels ook internationale tuinliefhebbers hun groene hart aan ophalen. Even bijkomen van al die pracht kan in Bar Blauw, een - anders dan de naam doet vermoeden - gróene oase van rust en gezelligheid.

Het Laarzenpad

Leuk voor jong en oud: lekker door de natuur banjeren op rubberen laarzen. Dankzij de vlonderpaden hoef je niet door de modder te rollen, maar wandelen door zompige moerassen, grazige weilanden en modderige paden voelt alsnog lekker oer. De wandeling beslaat iets meer dan 6 kilometer, begint én eindigt in Naarden, en voert onder meer langs twee uitkijkpunten over het Naardermeer.

Wandelen met een Weesper

Als we het toch over wandelen hebben, dan hebben we nog een mooie route in de aanbieding. De wandeling door Weesp van bijna 3 kilometer voert je langs de favoriete plekken van Christian Pfeiffer, Weesper in hart en nieren. Tipje van de sluier? IJssalon Nelis, Wispe Brouwerij, Stadhuis / Gemeentemuseum, Fort Ossenmarkt en Molen de Vriendschap. Strikken maar, die veters.

Fietsen in en om Weesp

Dagje fietsen op de planning? Dan is deze route langs kastelen, forten en tuinen een idee.

De tour, die onder meer langs Kasteel Muiderslot (gebouwd in 1296) voert, begint officieel bij het Fort van Diemerdam, maar je kunt natuurlijk op elk gewenst punt beginnen. Puntje van aandacht: de route is meer dan 50 kilometer, dus bereid je wel een beetje voor (op zadelpijn).

Zo gaat de molen

Mill 'De Eendragt' and waterway in Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Ooit, lang lang geleden, stonden er wel 25 molens in Weesp, dat toen een welvarend industriestadje was. Heden ten dage zijn daar nog maar drie molens van over: de Vriendschap, De Eendracht en ‘t Haantje. De Eendragt, gebouwd in 1691, is nog steeds bewoond. Molen ‘t Haantje is jaarlijks open voor publiek op molendag (altijd de 2e zaterdag van mei) en tijdens Open Monumentendag (de 2e zaterdag van september). In korenmolen de Vriendschap worden granen nog op ambachtelijke wijze vermalen tot meel, vlokken en mixen. Het lekkers dat daarmee gemaakt wordt, is elke zaterdag tussen 10:00 en 16:00 te vinden in de Molenwinkel.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen