Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bridge over the River Vecht in Weesp Content Creation Day January 2024
Afbeelding van Verity Seward

5 dingen om te doen in Weesp

Van synagoge tot sluis en ronkende motoren tot werkende molen: in Weesp gebeurt van alles. Verken de oude vestingstad te voet of per fiets, en rijd via de forten rechtstreeks de geschiedenis in.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

Synagoge Weesp

De Synagoge werd eind 1840 in gebruik genomen door de joodse inwoners van Weesp. Tegenwoordig is het gebouw hetzelfde gebleven, maar de functie uitgebreid. Nadat er een garage en arbeidsbureau in huisden, biedt het nu onderdak aan de jaarlijkse ‘Weespers aan de Wand’-kunstmanifestatie en talloze exposities en concerten het hele jaar door.

Fort Ossenmarkt

Afbeelding van Frank de Winter

Het Fort aan de Ossenmarkt werd tussen 1859 en 1861 gebouwd met als doel de Vechtoevers, de sluizen en de spoorweg Amsterdam-Amersfoort af te sluiten en te verdedigen. Of het nou aan de vijand of de verdediging lag, zoals bij veel forten is er vanuit ‘Fort Ossenmarkt’ - zoals het in de volksmond heet - nooit een schot gelost. Het fort, dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, is niet toegankelijk voor publiek maar je kunt er wel naar kijken en het gebruiken als startpunt voor een wandeling door Weesp.

Korenmolen de Vriendschap

Mill 'De Vriendschap' in Weesp
Afbeelding van Pauline Arkesteijn

Houd je van gebak, zuurdesembrood en speculaas? Dan zit je gebakken bij Korenmolen De Vriendschap, aan de oever van de Vecht. Op de molen worden ecologische granen met behulp van ouderwetse windkracht vermalen tot meel, vlokken en mixen. Dat is ideaal voor thuisbakkers natuurlijk, maar ook als je er niets van bakt, ben je welkom in de Molenwinkel, die elke zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur geopend is voor publiek. 

Sluis en Bruggenfeest & Nacht van Weesp

In Weesp weten ze van wanten, maar vooral van feesten. We stellen 2 jaarlijkse evenementen aan je voor, kun je erna bekijken waar je graag aanhaakt (in de polonaise).
Het Sluis en Bruggenfeest werd in 1978 door de gemeente aan de inwoners aangeboden om de restauratie van de sluis en bruggen in het centrum te vieren. Sindsdien… vieren ze het elk jaar. Feest mee, of bezoek de braderie met meer dan 220 kramen in de binnenstad.

De 'Nacht van Weesp' wordt jaarlijks georganiseerd door de Autosportvereniging De Vechtstreek. Deelnemers in zowel reguliere als klassieke auto’s rijden gedurende de nacht een parcours over kleine rallyweggetjes. De tour start in het oude centrum (liefhebbers van classic cars kijken hier hun ogen uit), de finish ook - maar dan lig je waarschijnlijk al in bed.

Ontdek vestingstad Weesp

Vuurline Rondvaart boat cruises and Eeterij de Schalkse restaurant terrace along the River Vecht in Weesp
Afbeelding van Verity Seward

Weesp is een vestingstad, en dat zie je op verschillende plekken in en om de stad terug. Hoe leuk is het om daar een wandel- of fietstocht aan te wijden? Precies: heel leuk. Anders zou je de 2 forten (Fort Ossenmarkt en Fort Uitermeer), de houten huizen die nog stammen uit de tijd van de Hollandse Waterlinie, de 3 molens én de rijksmonumenten en gotische kerk in het centrum maar mooi gemist hebben.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen