Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bridge in Weesp
Afbeelding van Koen Smilde

Verborgen parels in Weesp

Misschien had je deze tips in Weesp na een middagje zoeken zelf ook wel gevonden, maar waarom je tijd in research stoppen als je ook gewoon meteen de hort op kunt? Van het stadhuis tot een stadswandeling met de Historische Kring: hierbij onze verborgen parels.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

De Groene Griffoen

Goesting naar groen? Plan een (gezins)uitstapje naar De Groene Griffioen, en groen zul je krijgen. Deze biologische boerderij is een melkveehouderij (mét kaasmakerij), boerderijwinkel, (kinder)boerderijbeleving, muziekstudio én vergaderruimte ineen. Om het echte boerenleven te ervaren, verzint de boer of boerin altijd wel een klusje waar kinderen bij kunnen helpen. Denk aan koeien (en de stier) voeren en tellen, (nep)melken, de stal aanvegen, kalfjes borstelen, kazen keren, eieren zoeken en slootvissen.

Stadswandeling Historische Kring Weesp

A woman going in to the Fortress Ossenmarkt in Weesp
Afbeelding van Mirte Vreemann

Een wandeling via Historische Kring Weesp duurt ongeveer 1,5 uur en voert langs de belangrijkste en verborgen plekjes in het oude centrum. Zo stap je langs de synagoge, de kerken, het sluizencomplex, de Hoogstraat (hallo uitzicht over rivier de Vecht) en het stadhuis. Staat het Fort aan de Ossenmarkt uit 1860 op je bucketlist? Dan kan de wandeling daarop worden aangepast. Er zijn naast de reguliere wandelingen ook historische themawandelingen te volgen, zoals Weesp vestingstad, Joods Weesp, Weesp jeneverstad en Katholiek Weesp.

Het Stadhuis

Afbeelding van Giampiero Maietti

Een verborgen parel kunnen we het stadhuis van Weesp eigenlijk niet noemen. Sterker nog, het is waarschijnlijk het meest opvallende gebouw van de omgeving. Toch noemen we ‘m in dit rijtje want er ligt een (verborgen) geschiedenis achter de deuren verscholen. Het neoclassicistische gebouw - momenteel nog altijd in gebruik als stadshuis én museum - werd tussen 1772 en 1776 gebouwd en was destijds al relatief groot voor het aantal inwoners van Weesp. De rijkste brandewijnstokers en bier- en jeneverbrouwers zaten in de stadsregering en lieten hun welvaart op deze manier maar wat graag aan de buitenwereld zien. Tot ongeveer 1800 was het stadhuis ook het gerechtsgebouw van de stad. De kerkers én de hal van het stadhuis zijn tijdens openingstijden van het museum nog altijd toegankelijk voor publiek. Op afspraak verzorgt Museum Weesp een speciale rondleiding waarbij alle geheimen van het stadhuis onthuld worden.

De Kringloper

Bekend met De Kringloper? Dan weet je dat je locatie Weesp niet aan je voorbij wilt laten gaan. Deze kringloopwinkel is een stuk kleiner dan z’n broers en zussen in Hilversum, Almere en Naarden, maar staat bekend om z’n spullen - échte verborgen parels - en sfeer. De kleding, woonaccessoires, boeken, langspeelplaten en speelgoed zijn zo opgesteld dat je het gevoel hebt alleen nog maar te hoeven neerstrijken met je krantje en coffee to go. Stap binnen, en je hebt geen eigen woonkamer meer nodig. Kringloper Weesp organiseert ook regelmatig activiteiten zoals de jaarlijkse veiling en de brocante-dagen.

Spa Weesp

In dit wellnessresort laat je je volledig in de watten leggen tijdens verschillende arrangementen, saunarituelen en opgietingen. Of je trekt je eigen plan door op je gemakje de verschillende sauna’s en baden uit te proberen. Je broodtrommel kun je thuislaten: in het restaurant serveren ze verse en gezonde maaltijden. En heb je een zonnige dag te pakken? Dan heb je kans dat je aan je ligbedje buiten nog wordt voorzien van een gekoeld drankje

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen