Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bridge in Weesp
Afbeelding van Koen Smilde

Verborgen parels in Weesp

Grote geheimen en verborgen parels in steden en buurten: waar vindt een mens ze vandaag de dag nog? Nou, hier. Toegegeven, mogelijk had je deze tips in Weesp na een middagje zoeken zelf ook wel gevonden, maar waarom je tijd in research stoppen als je ook gewoon meteen de hort op kunt. Precies. Van het stadhuis tot een stadswandeling met de Historische Kring: hierbij onze verborgen parels.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen

De Groene Griffoen

Goesting naar groen? Plan een (gezins)uitstapje naar De Groene Griffioen, en groen zul je krijgen. Deze biologische boerderij is een melkveehouderij (mét kaasmakerij), boerderijwinkel, (kinder)boerderijbeleving, muziekstudio én vergaderruimte ineen.

Een rondleiding is standaard onderdeel van je bezoek. Om het echte biologische boerenleven te ervaren, verzint de boer of boerin altijd wel een klusje waar je kinderen bij kunnen helpen. Denk aan koeien (en de stier) voeren en tellen, (nep)melken, de stal aanvegen, kalfjes borstelen, kazen keren, eieren zoeken en slootvissen.

Stadswandeling Historische Kring Weesp

De geheime plekken van een stad, land of buurt, ontdek je aan de hand van iemand die er verstand van heeft. Anders gezegd: grijp een local bij z’n lurven voor een wandeling door Weesp. En dan niet zo agressief als dat klinkt, jullie moeten de wandeling immers nog een beetje gezellig met elkaar zien door te komen.

Een wandeling via Historische Kring Weesp duurt ongeveer 1,5 uur en voert langs de belangrijkste en verborgen plekjes in het oude centrum. Zo stap je langs de synagoge, de kerken, het sluizencomplex, de Hoogstraat (hallo uitzicht over rivier de Vecht) en het stadhuis. Staat het Fort aan de Ossenmarkt uit 1860 op je bucketlist? Dan kan de wandeling daarop worden aangepast. Ook zijn er naast de reguliere wandelingen, historische themawandelingen te volgen, zoals Weesp vestingstad, Joods Weesp, Weesp jeneverstad en Katholiek Weesp. Een combinatie is ook mogelijk. Bang dat je dan de blaren op je voeten wandelt, hoef je niet te zijn: ook een combinatie-rondleiding duurt 1,5 uur.

Het Stadhuis

Eerlijk: echt een verborgen parel kunnen we het stadhuis van Weesp niet noemen. Sterker nog, het is waarschijnlijk het meest in het oog springende gebouw van de omgeving. Toch noemen we ‘m in dit rijtje. Opdat je, als je er voorbij loopt, weet welke (verborgen) geschiedenis er achter de deuren verscholen ligt.

Het neoclassicistische gebouw - momenteel nog altijd in gebruik als stadshuis én museum - werd tussen 1772 en 1776 gebouwd en was destijds al relatief groot voor het aantal inwoners van Weesp. De rijkste brandewijnstokers en bier- en jeneverbrouwers zaten in de stadsregering en lieten hun welvaart op deze manier maar wat graag aan de buitenwereld zien. Tot ongeveer 1800 was het stadhuis ook het gerechtsgebouw van de stad. Voor de rechtszaken liep destijds heel Weesp uit. Eens even kijken wat de straf dit keer inhield: geselen, tong uittrekken, brandmerken, ophanging, schandpaal of toch verbanning?

De kerkers én de hal van het stadhuis zijn tijdens openingstijden van het museum nog altijd toegankelijk voor publiek. Op afspraak verzorgt Museum Weesp een speciale rondleiding waarbij alle geheimen van het stadhuis onthuld worden.

De Kringloper 

Bekend met De Kringloper? Dan weet je dat je locatie Weesp niet aan je voorbij wilt laten gaan. Deze kringloopwinkel is een stuk kleiner dan z’n broers en zussen in Hilversum, Almere en Naarden, maar staat bekend om z’n spullen - échte verborgen parels - en sfeer.

De kleding, woonaccessoires, boeken, langspeelplaten en speelgoed zijn zo opgesteld dat je het gevoel hebt alleen nog maar te hoeven neerstrijken met je krantje en coffee to go. Stap binnen, en je hebt geen eigen woonkamer meer nodig.

Kringloper Weesp organiseert ook regelmatig activiteiten zoals de jaarlijkse veiling en de brocante-dagen.

Spa Weesp 

Goed, een verborgen kuuroord is misschien een utopie, maar je verbergen ín een spa - bijvoorbeeld voor de drukte op werk of de dagelijkse sleur - is wél mogelijk in Spa Weesp. In dit wellnessresort laat je je volledig in de watten leggen tijdens verschillende arrangementen, saunarituelen en opgietingen. Of je trekt je eigen plan door op je dooie gemakje de verschillende sauna’s en baden uit te proberen. Je broodtrommel kun je thuislaten: in het restaurant serveren ze verse en gezonde maaltijden. En heb je een mooie dag te pakken? Dan heb je kans dat je aan je ligbedje buiten nog wordt voorzien van een gekoeld drankje. Betaald, dat wel, maar toch - zo onder je rieten parasol waan je je bijna in het buitenland. Costa del parasol. In Weesp. Niks meer aan doen.

Jansen & Hermsen
Freelance redacteuren. Mogen dan wel 2 enorme Alfa’s zijn met hun tien voor taal, maar dat één en één drie is, hoeft niemand ze te vertellen
Volg Jansen & Hermsen