Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
The Hortus Botanicus botanical gardens greenhouse.
Afbeelding van Adrien Olichon

Groene en botanische hotspots

Van gespecialiseerde tuinwinkels en bloeiende binnentuinen tot lentefestivals: een selectie van de leukste groene hotspots in Amsterdam.

Wildernis

De winkel Wildernis in Oud-West heeft als missie om Amsterdam groener te maken. En met zo’n prachtig aanbod lukt dat aardig. Van kamerplanten, plantenpotten, spullen om te tuinieren en zaden tot plantenhangers, tuinboeken, botanische prints en cadeaus, meer groen in huis halen was nog nooit zo makkelijk én leuk. Sinds 2023 zijn alle kamerplanten duurzaam gekweekt en 30% zelfs biologisch. Zo koop je mooie gezonde planten, zowel vanbinnen als vanbuiten. Ze serveren er ook fijne koffie en je kunt er terecht voor workshops over (moes)tuinieren, tuinieren in de stad, bloemen en kamerplanten.

Kersenbloesem in bloei

In Japan viert men het begin van de lente met het bloesemfeest Sakura. Volgens de traditie vieren Japanse families en vrienden dit met een picknick onder de honderden bloeiende bomen. Gelukkig hoef je niet helemaal naar Japan om de bloesems in bloei te zien. In het Amsterdamse Bos vind je minstens 400 bloeiende kersenbloesembomen die elk voorjaar, van ongeveer eind maart tot eind april, in bloei staan. Vergeet niet zelf je picknickmand mee te nemen.

Natuurlijk waterlandschap

Old Holland, Ilperveld, boat tour. - Bezoekerscentrum Landschap NH - Woman in a boat
Afbeelding van Koen Dijkstra

De prachtige en gevarieerde natuur in Amsterdam en omgeving ontdek je bij uitstek per fiets of te voet. Vlakbij het dorp Landsmeer ligt Natuurgebied het Ilperveld dat bestaat uit tientallen eilanden met zeldzame vogels en planten. Het gebied is de ideale omgeving voor een mooie wandeling, een picknick aan het water of een watertocht per kano, kajak of roeiboot. Maak een fietstocht van 7 kilometer door het bijzondere waterlandschap voordat je aankomt bij het Ilperveld bezoekerscentrum. Het Waterland is een ander schitterend waterlandschap vol met vogels, kleine zoogdieren – zoals muizen en vleermuizen – en vissen.

De Balkonie

De naam verklapt het al: De Balkonie heeft alles in huis om je balkon om te toveren tot een kleine oase van rust. Plantenliefhebbers kunnen hier terecht voor bloeiende planten, mooie bakken, balkonmeubilair en -barbecues, verlichting, plaids, een moes- of kruidentuin en meer. Of het nu volop zomer of hartje winter is – deze winkel in Amsterdam-Oost voorziet je van de nodige dosis inspiratie om optimaal te kunnen vertoeven op je balkon.

Springsnow Festival

Spring at the Kloveniersburgwal Bushuis UVA
Afbeelding van Edwin van Eis

Iedere lente wordt Amsterdam bedekt onder een laag lentesneeuw; dartelende iepenzaadjes die op de straten neerdalen. Het Springsnow Festivalviert dit bijzondere natuurverschijnsel op spectaculaire wijze. Een jaarlijks onderdeel van het festival is de 8,5 kilometer lange iepenroute vanaf het iepenarboretum in Amsterdam-Noord (vlakbij het Eye Filmmuseum) naar de Hortus Botanicus. Tijdens deze tocht kom je langs alle ‘iepenhoogtepunten’ van Amsterdam – een bijzondere beleving waarbij je de stad in bloei verkent. Om lentekriebels van te krijgen!

Anna's Tuin & Ruigte

Anna’s Tuin & Ruigte is een uniek stukje poldernatuur in het Science Park Amsterdam waar de natuur de ruimte krijgt. In de tuin experimenteert men met alternatieve vormen van landbouw (o.a. permacultuur). In de ruigte – het grootste gedeelte van het gebied – laten ze de natuur haar gang gaan en wordt minimaal ingegrepen. Het gebied is tot stand gekomen en wordt onderhouden door een bonte verzameling buurtbewoners, studenten, wetenschappers, docenten, en andere enthousiastelingen met een voorliefde voor werken en leren in de natuur.

Duinen in de buurt van Amsterdam

De uitgestrekte duinen in onder andere het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn adembenemend en uitermate geschikt voor buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen, paardrijden en zwemmen. Ook leven er vele zeldzame plant- en diersoorten in deze relatief onaangetaste duinen. Er kan zomaar een vos, konijn of eekhoorn jouw pad kruisen en als je echt geluk heeft, kom je zelfs oog in oog te staan met een Schotse Hooglander. In Nederland lopen ruim 1000 van deze grote beesten rond – dat zijn er meer dan in Schotland zelf.

Botanische tuinen in Amsterdam

In hartje Amsterdam vind je de Hortus Botanicus Amsterdam. Deze Hortus dateert uit 1638 en is daarmee een van ’s werelds oudste botanische tuinen. In dit ‘levende museum’ kun je meer dan 6000 plantensoorten uit 6 verschillende klimaten bewonderen – wat het gedurende ieder seizoen een bezoekje waard maakt. Hoogtepunten die je niet mag missen: de 154-jarige waterlelie die opengaat bij schemering, en de agavecactus uit het Romeinse tijdperk! Ook bij de Vrije Universiteit is een Hortus Botanicus. Hier vind je een grote kruidentuin, tropische kassen met orchideeën, talloze bonsaiboompjes én de grootste collectie vetplanten en cactussen in Nederland.

Open Tuinen Dagen

Afbeelding van Tom Elst

Elk jaar in juni openen de prachtigste tuinen van Amsterdam hun poorten voor publiek tijdens de Open Tuinen Dagen. Dit evenement, georganiseerd door Museum van Loon, is het perfecte moment om je ogen eens goed de kost te geven. Tijdens een unieke wandeling ontdek je 30 schitterende grachtentuinen, verscholen achter de statige gevels van herenhuizen aan de Amsterdamse grachtengordel. Genoeg verborgen groen dat op je wacht!

Mooi Anders

‘Mooi’ en ‘anders’ waren nog nooit zo’n succesvol huwelijk. Bij Mooi Anders ben je niet alleen aan het juiste adres voor bijzondere bloemstukken en prachtige planten. Deze hippe bloemenzaak in Amsterdam-West biedt ook leuke workshops en cursussen aan, waarbij jij je eigen bloemwerk kunt creëren. Daarnaast kun je bij Mooi Anders ook een abonnement afsluiten, zodat je thuis altijd wordt begroet door een heerlijk geurend boeket van verse bloemen.