Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Museum Weesp

Ontdek, beleef en maak kennis met de rijke geschiedenis van Weesp. In het prachtige stadhuis uit het jaar 1776 vertelt het museum het verhaal van de stad en haar inwoners. Het beroemde Weesper porselein, de smakelijke historie van de chocolademakers van Van Houten en het rijke verleden van de bierbrouwers en de jeneverstokers horen daar natuurlijk bij.

Geschiedenis van het museum

Museum Weesp is begonnen als Oudheidskamer in december 1911. De toenmalige bode van het stadhuis ontving een toelage voor het onderhoud van de ruimte die als Oudheidkamers was ingericht.

In deze ruimte werden voorwerpen getoond die met de geschiedenis van Weesp te maken hadden, zoals het stadszilver, schilderijen en gravures. In 1928 werd voor het eerst een aankoop voor de collectie gedaan: een terrine met citroenen op het deksel. Gaandeweg is de Oudheidskamer door diverse schenkingen en aankopen uitgegroeid tot een museum.

Het museum vandaag

In januari 1974 werd door de gemeenteraad van Weesp de verordening Museumcommissie ingesteld met als doel de verzameling namens de raad te kunnen beheren. Aanleiding was een

Door een omvangrijke schenking van Weesper porselein uit het bezit van Baron F. van Heeckeren van Waliën, nazaat van porseleinfabrikant Graaf Van Gronsveld, werd door de gemeenteraad van Weesp de verordening Museumcommissie ingesteld om de verzameling te kunnen beheren. Deze schenking vormde in feite het begin van Museum Weesp.

Sinds 1999 is het een geregistreerd museum, aangesloten bij de Nederlandse Museumvereniging. Het is gevestigd op de tweede verdieping van het stadhuis in Weesp dat is ontworpen door Jacob Otten Husly en is gebouwd tussen 1772 en 1776.

Toegankelijkheid

Bekijk hoe Museum Weesp voor mensen met een beperking of handicap toegankelijk maakt.

Meer informatie