Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tours

Audiotour Nes

Ondanks zijn bescheiden dimensies is de Nes een vrij bekend adres in Amsterdam. De meeste bezoekers komen hier echter alleen in de avond, wanneer de vele theaters en restaurants hun deuren openen. Maar juist daarom valt er bij daglicht veel te ontdekken. Op deze audiotour zal je veel te weten komen over kloosters, theaters en tabak, maar ook over de eindeloze transformatie van één van de oudste straten van Amsterdam. Kom de Nes ontdekken!

Een smalle landtong langs de Amstel

Deze audiotour van architour geeft een informatief beeld van de historische en actuele ontwikkelingen langs de Nes en nodigt deelnemers uit kennis te nemen van de argumenten en dilemma’s achter stedelijke vraagstukken. 100% Corona-proof en gratis! 

Uitgaanscentrum De Nes

De Nes is van oorsprong een smalle landtong langs de Amstel. In tegenstelling tot de veel bekendere Kalverstraat – pendant van de Nes op de Nieuwe Zijde – behield deze buurt lang haar verborgen karakter. Al vroeg in de 19e eeuw ontstond hier een uitgaanscentrum met café chantants, variétés en artiestencafés, en in 1911 opende The Empire haar deuren in de Nes, het eerste homocafé van Amsterdam. Later bracht de tabakshandel veel bedrijvigheid en de bouw van grotere complexen. Sinds de jaren zestig hebben steeds meer toneelgezelschappen deze verlaten fabrieksgebouwen betrokken en een cultureel theateraanbod met veel ruimte voor experiment en vernieuwing in de straat gebracht.

Verscholen stukje stad

Vandaag is de Nes nog steeds een verscholen stukje stad waar je een grote dichtheid aan culturele activiteiten vindt. De vele lobby’s, foyers en zalen vergroten samen met de restaurants en winkels de beperkte ruimte. Zowel grote en kleine gebouwen als ook meer en minder prominente architectuur wisselen elkaar af. De coherente inrichting van de openbare ruimte versterkt naast de programmering van de begane grond ook de identiteit van de straat.

Sporen uit het verleden

Leidraad van de audiotour zijn de sporen uit het verleden. Bezoekers en bewoners worden meegenomen van de Grimburgwal tot aan de Dam, langs 10 markante bouwwerken. Op een individuele manier verken je het gebied, ondersteund door een digitale plattegrond en actuele en historische foto’s per gebouw. Bij elke stop kunt u ca. 3-4 minuten uitleg beluisteren over de architectuur, maar ook over de ontstaansgeschiedenis van de instituties en de bedrijven. De verteller is een lokale architect en architectuurgids die zijn ervaring op een even toegankelijke als goed onderbouwde manier deelt. Over elk project weet hij of zij een verhaal te vertellen. 

De tour is gratis beschikbaar en wordt je aangeboden door BIZNes. Alles wat je nodig hebt is een smartphone met oordopjes. Vertrekpunt is Grimburgwal 1.