Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

Watertoren Aalsmeer

De watertoren is een ontwerp van architect Hendrik Sangster. Door de combinatie van beeldbepalende architectuur en de ligging aan de Westeinderplassen staat het robuuste gebouw bekend als een van de mooiste watertorens van Nederland.

Watertoren in Art Deco stijl

De watertoren is het meest opvallende gebouw binnen de gemeente Aalsmeer. Deze toren, die voor de jaren 90 gebruikt werd als drukverhoger binnen het Aalsmeerse waterleidingstelsel, is gebouwd in Art Deco stijl. Rond het opleveringsjaar (1928) werden meerdere watertorens getekend door architect Hendrik Sangster en Aalsmeer werd toen trotse bezitter van wellicht de mooiste watertoren in Nederland. Mede door de ligging aan de Westeinderplassen is in menig boek over Aalsmeer een grote foto te bewonderen van deze markante toren.

Naar boven klimmen

Binnen is de bezoeker gelijk verwonderd over het aparte interieur en wanneer men naar boven klimt is men verbaasd over de twee grote bassins van 460.000 en 530.000 liter inhoud. Nog fraaier wordt het om bovenop de toren naar buiten te gaan en uitzicht te hebben over de Aalsmeerse en verre omgeving. Bij helder weer kijkt men tot IJmuiden en de Utrechtse dom, maar ook bij wat minder zicht blijft het een machtige ervaring om de verte in te kijken.

Entree

De entree is gratis voor een bezoek aan de begane grond, wil men naar boven klimmen dan is het voor kinderen 1 euro en voor volwassenen 2 euro. Wil men de watertoren met een groep op een afgesproken dag/tijd bezoeken, dan kan dit geregeld worden door de mensen van Stichting Beheer Watertoren Aalsmeer.

Openingstijden

De 50 meter hoge toren is elke tweede en vierde zondag van de maand geopend voor publiek. Behalve tijdens het broedseizoen van de slechtvalken, welke boven op de toren nestelen. Vanaf februari tot begin juni wordt de top even met rust gelaten om de slechtvalken de gelegenheid te geven nieuw leven te maken. Dit geldt echter alleen voor de beklimming naar boven. De begane grond en eerste verdieping zijn het hele jaar toegankelijk.