Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

Kunstfort bij Vijfhuizen

Het monumentale Fort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur.

Kunstfort bij Vijfhuizen is kunst, erfgoed en natuur in één

Het fort bij Vijfhuizen, een van de drie grote forten die aan de verdedigingslinie door de Haarlemmermeer werd gebouwd, is in een aantal opzichten bijzonder. Zo is het het eerste fort dat (in 1887) voorzien werd van hefschutkoepels op beide flanken. Daarnaast heeft dit fort niet een enkele maar een dubbele fortgracht. Door middel van een hevel werd water uit de Ringvaart in de gracht gebracht. Deze zeer bijzondere constructie is nog steeds ter plekke te bezichtigen.

Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen. De tentoonstellingen spiegelen de omgeving van het fort: een collage van kunstmatige landschappen waarin de natuur is ingezet voor diverse – nu vaak verouderde – doeleinden.

Het Kunstfort is een plek waar ruimte, tijd en beeld in elkaar grijpen. De programmering is geïnspireerd op sciencefiction – kunstenaars scheppen alternatieve realiteiten en bevragen bestaande systemen. Terugkerende thema’s zijn: klimaat en landschap, grenspolitiek en verdedigingsmodellen, technologie en ritueel, dystopie en apocalyps. Dit wordt gepresenteerd in tentoonstellingen, interventies in de buitenruimte en multidisciplinaire uitwisselingen. Wil je weten wat het fort te bieden heeft ga naar de website voor informatie.