Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Image alt

De beste podcasts in, door en over Amsterdam

Geniet van Amsterdam, zonder dat je naar buiten hoeft, met deze podcasts. Ze zijn in, door en over Amsterdam gemaakt.

Modern Perspectives

De tentoonstelling Modern Perspectives, over fotografie en film in de jaren twintig en dertig, was te zien in het Stadsarchief Amsterdam. Heb je deze gemist of wil je gewoon nog een keer nagenieten? Dat kan met de podcast Modern Perspectives. Deze podcast heeft 4 delen waarin Caspar Stalenhoef een thema bespreekt met een film- of fotografiekenner.

Parel Radio

In het archief van de NPO vind je enorm veel mooie radiodocumentaires en hoorspelen. Deze kun je nu herbeleven met de podcast Parel RadioHier selecteren radiomakers elke 2 weken hun favoriete verhalen. Van de turbulente tijd van de Gliphoeve in de Bijlmer tot de Jordaan van vroeger in Coby tot een hoorspel van De Hormoonfabriek.

Echt Gebeurd

Op de fiets bij het stoplicht kwamen cabaretiers Micha Wertheim en Paulien Cornelisse op het idee voor hun podcast: Echt Gebeurd. Vanuit de Toomler vertellen mensen mooie, bijzondere of grappige verhalen over wat ze zelf hebben meegemaakt. Een keer per maand leest iemand een bladzijde voor uit zijn puberdagboek. Kroeg-anekdotes worden op deze manier Echt Gebeurd-verhalen die iedereen kan luisteren.

Rewind

De dag dat de RoXY afbrandde, de dag dat de hele Jordaan in een grote stoet naar hotel Krasnapolsky op de Dam trok, de dag van Operatie Staartjes bij Multigroove: allemaal cruciale momenten in de Amsterdamse, of eigenlijk zelfs Nederlandse, muziekgeschiedenis. In de podcast Rewind van de VPRO staat elke aflevering een zo’n moment over dance en levenslied centraal.

Van Gogh belicht: de brieven

In de podcast Van Gogh belicht: de brieven lezen Nederlandse schrijvers, acteurs en muzikanten voor uit de beroemde brieven van Vincent van Gogh. Ze vertellen wat hen hierin persoonlijk raakt. Volgens een van de vertellers, Lucky Fonz III, breken deze brieven van Van Gogh het romantische clichébeeld dat we van hem hebben. Benieuwd? Luister zelf.

De Willem podcast

Altijd al geïnteresseerd in de duistere onderwereld? Harry Lensink en Marian Husken ook. Zij volgen al jaren het dossier Willem Holleeder. Een van de meest beruchte criminelen van Nederland. In de Willem Podcast bespreken Harry en Marian de laatste ontwikkelingen.

Pakhuis de Zwijger

Op het podium van de creatieve en innovatieve plek Pakhuis de Zwijger staan vaak inspirerende mensen. Zij houden zich bezig met actuele thema’s en vraagstukken in de stad. Luister nu met de podcast van Pakhuis de Zwijger ook naar deze interessante ideeën en discussies. Over het bestrijden van ongelijkheid in de stad, over de verbindende kracht van eten of de verantwoordelijkheid van de journalistiek.

Man met de microfoon

Chris Bajema vertelt met zijn podcast Man met de microfoon de echte en bijna echte verhalen uit zijn buurt. Met zijn oranje bus rijdt Chris door Amsterdam-Oost heen voor verhalen over bankjes in de wijk tot de muziekwinkel tot weggesleepte auto’s. De bijna echte verhalen zijn scènes die hij schrijft en opneemt met een vaste groep acteurs. 

Cultuurmakers

Of het nu gaat om toneel, fotografie, muziek of schilderkunst: Amsterdam zit vol met inspirerende cultuurmakers. Leer ze kennen in de podcasts Cultuurmakers. Welke rol spelen zij in de stad? Waar halen zij inspiratie uit? En waar kun jij hen vinden? Elke maand vertelt een nieuwe cultuurmaker over creativiteit, werk en Amsterdam.

Amsterdam Audio Kartel

Iedere podcastaflevering van Amsterdam Audio Kartel heeft een ander thema, dat onlosmakelijk met Amsterdam verbonden is. Per fiets sturen de makers je langs verschillende locaties in de stad.