Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Kay Nambiar

Rapper Donnie: mijn 7 favoriete snackplekken

Lieve menssies, ik ben rapper Donnie, maker van De kibbelingsound en afgestudeerd in de snackologie. Het is mijn droom om ooit een snackpaleis te openen, of beter: een frituurschuur op wielen, maar daarvoor moet ik eerst de nodige inspiratie opdoen in het wild. Dit zijn de beste snackplekken van Amsterdam.

Donnie
Rapper, maker van De kibbelingsound en afgestudeerd in de snackologie
Volg Donnie

In deze serie tippen de kenners uit Amsterdam hun persoonlijke favorieten. Of dat nu de lekkerste snackspots zijn of vintage winkels, laat je gidsen door de mensen die weten waar je écht moet zijn.

Eetsalon Van Dobben

Afbeelding van Facebook Van Dobbe

Een echte Amsterdamse klassieker met een oldschool interieur waar je een keer geweest moet zijn. Alleen al voor de smaak van hun ongeëvenaarde kroket: die is romig en vol, zelfs zalfachtig te noemen. Natuurlijk met goede, authentieke mosterd. Hun broodje filet americain is ook superlekker. De recepten zitten al jaren in de familie, net als de zaak zelf. Je smaakpapillen gaan huilen als je hier eet – van genot bedoel ik.

Eetsalon Van Dobben | Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9

Tigris & Eufraat

Bij deze Syrische winkel/eetgelegenheid kom ik één keer per week voor de huisgemaakte falafel. Die komt in een wrap, maar dan van platbrood, met een yoghurtsausje en verse munt. Wat de falafel hier zo lekker maakt, is dat-ie goed gekruid is, frisachtig, en niet droog is. Ook is het een goede portie: je kan er de hele dag van eten. Ze verkopen er trouwens ook Midden-Oosterse ingrediënten, zoals kruiden, noten en sauzen.

Tigris & Eufraat | Javastraat 20H

FEBO

Hier beleef je de schoonheid van frituren. Mijn nummer 1-snack blijft de onvervalste bamischijf. Die vind ik echt master, omdat het bami is in een paneerlaag en dus dubbele koolhydraten heeft. Het is de kunst om de bami al dente te krijgen vanbinnen, en dat doen ze bij de FEBO het allerbeste. Aan die bij het Leidseplein heb ik goede herinneringen, maar het maakt niet uit welke FEBO je pakt: de smaak is altijd raak.

FEBO | Leidsestraat 94

Viswinkel Peter Tol

Voor echt goede kibbeling ga je naar deze grote viswinkel in winkelcentrum Brazilië. Alle soorten vis liggen er uitgestald en, heel belangrijk: je vissie wordt op het moment zelf vers gefrituurd en dus niet in de magnetron opgewarmd. Erbij neem ik dan altijd ravigottesaus: een basismayo met kappertjes, augurk, een uitje en peper en zout. Inktvisringen zijn ook favoriet, maar die zijn het lekkerst als je ze zelf snijdt, dubbel paneert en frituurt.

Viswinkel Peter Tol | Oostelijke Handelskade 1041-1045 (Winkelcentrum Brazilië)

Next Level Surinaamse Broodjes

Dit kraampje is echt een hidden gem op het Buikslotermeerplein in Noord. Ik heb het ontdekt doordat een vriend van me over die broodjes begon. Ik hou heel erg van Surinaams eten en zei: let’s go, ouwe! Hij had helemaal gelijk: hun gevulde bara is uitstekend en het broodje kip-kerrie is heerlijk. Goed spicy, maar ook weer niet té, en allemaal op smaak. En dan die naam, die is toch gewoon fantastisch?

Next Level Surinaamse Broodjes | Buikslotermeerplein

Snackbar Constantijn

Delicious products on display at Snack Bar Constantijn
Afbeelding van Verity Seward

Soms is het spitsuur bij deze snackbar in een zijstraat van de Overtoom, maar dat komt omdat de patat hier altijd heerlijk is. Ik heb ook weleens in de rij gestaan: een vriend van me woont hier om de hoek, dus ik ga vaak effe langs. Bij goeie patat proef je de schepping en niet de olie, want dan is het oud frituurvet. Hier is de patat vanbuiten lekker krokant en vanbinnen goed fluffy.

Snackbar Constantijn | 1e Constantijn Huygensstraat 84

Eye Filmmuseum

Hier zou ik gaan snacken voor het uitzicht, want dat is hier altijd fantastisch. De pontjes die op een neer varen, de verbintenis van Noord met Centraal, het woord ‘Amsterdam’ op het dak. Op de kaart staan allerlei soorten snacks, van kaasstengels tot risottoballen. Ooit bediende ik hier vier friteuses tegelijk in de keuken, als chef bitterbal, en tussendoor maakte ik voor- en nagerechten. Spelen en multitasken, dat was de kunst. Nog steeds kom ik er soms, dan haal ik herinneringen op met oud-collega’s.

Eye Filmmuseum | IJpromenade 1

Donnie
Rapper, maker van De kibbelingsound en afgestudeerd in de snackologie
Volg Donnie