Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Govert Driessen

Concerten in september

Dit zijn de concerten in Amsterdam die je in september niet mag missen.

Jasper Blom Big Band

Afbeelding van Govert Driessen

Enige tijd geleden kruiste saxofonist Jasper Blom het pad van een Eventide H9000R, ’s werelds meest geavanceerde harmonizer-effectapparaat. Hij schreef arrangementen van zijn favoriete Ellington composities voor sextet en harmonizer, met een groots bigband-geluid als resultaat. In het sextet spelen de meest getalenteerde jonge jazzmusici van het moment waaronder Ian Cleaver.

Anna Khomichko

Afbeelding van Kristina Kutena

Met haar programma Mozart en zijn Europa presenteert de jonge concertpianiste Anna Khomichko werken van haar debuut cd. Ze onderzoekt de muzikale verbinding tussen Mozart en drie pianisten die hij persoonlijk gekend heeft en die zijn muziek hebben beïnvloed: Carl Philipp Emanuel en Johann Christian Bach, en zijn vemeende concurrent pianoster Muzio Clementi.

  • 3 september | Museum Geelvinck | vanaf €20,- | koop kaarten

Concertgebouw Opening Night

Afbeelding van Jan de Ridder

Het Koninklijk Concertgebouworkest geeft op vrijdag 8 september voor de 3e keer op rij een gratis toegankelijk openluchtconcert in Amsterdam. Na de Dam in 2021 en het Westerpark in 2022 vindt Opening Night 2023 plaats op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, waar de orkestklanken door het havengebied zullen dansen. Onder het motto "Het dak gaat eraf!" wil het orkest zo veel mogelijk mensen laten meegenieten van de seizoensopening.

Stella

De Amsterdamse indieband Stella presenteert de nieuwe singles I am tired en ‘Smile’ in de bovenzaal van Paradiso. De avond wordt gevuld met popmuziek dat zo uit de jaren ‘90 had kunnen komen, met de soms wat donkere maar ook juist persoonlijke verhalen van frontvrouw Tosca van der Waals en haar band. Fijne extra voor vinyl-liefhebbers: onafhankelijk platenlabel Paradiso Vinyl Club brengt de single exclusief uit op 7 inch-vinyl, die je bij het concert kunt bemachtigen. Aankomende herfst staat ook de release van hun eerste EP I love you fish op de planning; in de gaten te houden dus.

Pretty Yende

Afbeelding van Dario Acosta

De Zuid-Afrikaanse stersopraan Pretty Yende zingt in het belcanto-programma Een Italiaanse operaochtend de mooiste aria’s uit opera’s van Rossini, Donizetti, Verdi en Puccini. Een ochtend vol juichende pieken en dramatische dalen met onder meer Rossini’s Il barbiere di Siviglia, Donizetti’s Lucia di Lammermoor, Verdi’s La traviata en Puccini’s La rondine.

  • 24 september | Het Koninklijk Concertgebouw | vanaf €21,- | koop kaarten

Holly Johnson

Bekend als het boegbeeld van de legendarische band Frankie Goes to Hollywood bracht de Britse muzikant en schrijver Holly Johnson iconische hits voort zoals Relax en The Power of Love. Na zijn tijd met de band volgde een succesvolle solocarrière, waarin hij onder meer de albums Blast, Soulstream en Europa uitbracht. Zijn muziek varieert van aanstekelijke pop tot meeslepende dance.

TWRP

De Canadese band TWRP, oftewel Tupper Ware Remix Party, is een intergalactische funkband. Met een mix van funk, disco, synthwave en elektronische rock creëert TWRP een geluid dat even opwindend als mysterieus is. Hun nummers zijn doordrenkt met funky baslijnen, hypnotiserende synthesizers en krachtige drums. Futuristische instrumenten transporteren het publiek naar een andere dimensie met aanstekelijke beats en buitenaardse melodieën.

Gloria!

Elisabeth Hetherington, Maarten Engeltjes, PRJCT Amsterdam + Nationaal Vrouwen Jeugdkoor

Afbeelding van Daniel Alexander Denino

In dit betoverende concert staat het Gloria van Vivaldi centraal, uitgevoerd zoals hij het zelf ooit bedoeld heeft: met enkel meisjes- en vrouwenstemmen. De menselijke stem wordt wel eens beschouwd als het mooiste instrument van allemaal. Ze kan klagen, smeken, razen, tieren en huilen; ze kan warm en koud zijn, vol compassie of afstandelijk. Zelfs zonder woorden weet de menselijke stem te raken.

  • 29 september | Muziekgebouw aan ’t IJ | vanaf €33,50 | koop kaarten