Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Het Kattenkabinet

Het Kattenkabinet is opgericht ter nagedachtenis aan de rode kater John Pierpont Morgan (1966-1983). Deze bijzondere kater was gedurende zijn hele leven de eigenzinnige metgezel van Bob Meijer, de oprichter van het Kattenkabinet.

Hoe je het Kattenkabinet kunt bezoeken met je City Card

Het is niet nodig om een tijdslot te reserveren om deze locatie te bezoeken met je City Card. Zorg ervoor dat je City Card geldig is op het moment van je bezoek.

Poezenmuseum ter ere van geliefde kater

Elk lustrum in zijn leven ontving jubilaris Morgan een cadeau: Op zijn vijfde verjaardag werd Morgan geportretteerd door Ansèl Sandberg. Op zijn tiende verjaardag was het cadeau een bronzen beeld, waarvoor Morgan zelf model heeft gezeten. Helaas is dit beeld nog vóór de opening van het Kattenkabinet gestolen. Op zijn vijftiende verjaardag werd er een boekje aan hem opgedragen.

Museum in de Gouden Bocht

Staande in de 'Gouden Bocht' van de Herengracht met de blik gericht op het KattenKabinet is het nauwelijks voor te stellen dat de panden met de nummers 497 en 499 ooit identieke huizen geweest zijn. De huizen werden gebouwd in 1667 voor de broers Willem en Adriaen van Loon. Door loting kreeg Willem nummer 497 en Adriaen nummer 499 toegewezen. Tot 1725 bleef het pand in de familie. Wat volgde was een imposante rij bewoners. Jan Calkoen woonde er als burgemeester van Amsterdam en de Amerikaanse president John Adams kwam er op bezoek bij Engelbert van Berckel.

Rondleiding

Wilt u met een kleine groep het Kattenkabinet bezoeken en kennismaken met de tentoongestelde kunst? Er is nu de mogelijkheid om een rondleiding te boeken. Deze rondleiding vertelt je meer over de collectie. Hoe komt het dat zoveel verschillende kunstenaars door de geschiedenis heen katten in hun werk opnemen? 

De gids onthult de wonderlijke levensverhalen achter enkele van deze kunstenaars terwijl hij je door een leeg museum leidt (de rondleiding begint elke dinsdag om 11.00 uur, een uur voordat het museum opengaat). De tour is te boeken vanaf 4 personen tot maximaal 8 personen. De tour is Engelstalig.