Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Galeries

W139

W139 is een toonaangevende productie- en presentatieruimte voor hedendaagse kunst in het centrum van Amsterdam die al 44 jaar een weg baant voor experiment en nieuwe manieren van autonomie, zelf-organisatie en collectiviteit in de kunsten.

W139

Sinds de oprichting van W139 in 1979—toen het monumentale pand door een kunstenaarsinitiatief gekraakt werd—zijn ze altijd ingebed gebleven in een activistische en betrokken makers-gemeenschap waarin verschillende generaties samenkomen. Bij W139 staat het artistieke experiment voorop, als maker-gedreven organisatie geven ze kunstenaars bewust de ruimte om risico’s te nemen en om experimentele, urgente en ambitieuze projecten te realiseren. 

Als platform voor dialoog en ontmoeting ondersteunt W139 artistiek tegengeluid en draagt bij aan radicale verbeelding en solidariteit. In een steeds meer gegentrificeerde buurt biedt W139 een uniek laagdrempelig podium voor experimentele hedendaagse kunst in het centrum van Amsterdam.

Het programma van W139 speelt in op hedendaagse urgente vraagstukken en is tegelijkertijd verankerd in de rijke geschiedenis van W139 als een vrijplaats voor de kunsten. De programmering omvat grootschalige tentoonstellingen en evenementen, geïnitieerd en georganiseerd in samenwerking met een breed scala aan makers, evenals projecten die worden geselecteerd via open calls.