Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Tom Biddulph

De echte Amsterdammer - Barbara Frankie Ryan

In deze rubriek geven wij de bewoners van Amsterdam het woord. Van jong tot oud en van de geboren Jordanees tot aan de 'import-Amsterdammer'. Deze keer deelt Barbara Frankie Ryan haar favoriete plekken in de stad. Zij is artdirector en kunstenaar geboren in Londen.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.

Over Barbara Frankie Ryan

Barbara Frankie Ryan (31) is artdirector en kunstenaar, werd geboren in Londen en verhuisde in 2015 naar Amsterdam voor werk. “Als mensen mij in een café vragen wat ik doe zeg ik: ik maak dingen. Voor merken, en voor mijzelf. Soms is dat een billboard, soms een korte film, soms een object.” Zo maakte zij samen met muzikant Jacob Collier en Crocs een muziekclip, een positivity pop-up tijdens pride in samenwerking met Netflix’ Sex Education en bloemsculpturen die ervoor zorgt dat je altijd ‘verse’ bloemen hebt. Ze woont samen met haar vriend in een huurappartement in de Nieuwmarktbuurt.

Ben je een trotse Amsterdammer?

Ik ben officieel nog steeds geen Nederlands burger en dus ook geen officiële Amsterdammer vrees is. Maar ik ben wel trots op wonen in deze stad. Ik voel mij een geadopteerde Amsterdammer, telt dat? Geadopteerd door deze stad en de mensen!

Typisch Amsterdams aan jou? 

Haha, niets! Ik ben langzaam op mijn fiets en ik ben klein. Maar ik ben graag getuige van al het Amsterdamse om mij heen. Hoewel ik altijd te horen krijg van mijn vrienden in Engeland als ik terug ben dat ik te direct ben geworden. Dat ik geen pokerface meer heb. Mijn zus is in de periode dat ik naar Amsterdam verhuisde naar de VS vertrokken en heeft precies het tegenovergestelde, dus samen zijn we een soort raar sociaal experiment.

Afbeelding van Tom Biddulph

FAVORIETEN VAN BARBARA

Favoriete museum? 

FOAM. Ik denk dat zij een hele mooi balans hebben gevonden tussen de drie tentoonstellingsruimtes: één voor hedendaags fotografie, één voor fotografie uit het verleden en één ruimte voor ‘is-dit-fotografie?’-fotografie. Het zorgt ervoor dat je bezoek aan dit museum compleet voelt. Ik haal hier een hoop inspiratie op. Ik kijk vaak naar het werk van fotografen op Instagram, maar het is … om het werk groot te zien in een galerie, zoals de fotograaf bedoeld heeft.

Favoriete winkel?

Dat zijn er eigenlijk 2: Atheneum op het Spui en Vlieger aan de Amstel. Atheneum voor de tijdschriften. Ik ben dol op tijdschriften. Ik koop hier de klassiekers: Gentlewoman, Apartamento. Marc, die de winkel runt is echt heel erg cool en heeft altijd goeie tips voor onafhankelijke publicaties en kleine zines. Vlieger is een snoepwinkel voor grafisch vormgevers. Ze hebben echt elk soort papier, enveloppe en textuur die je je kunt wensen. De mensen die hier werken zijn zo behulpzaam. Je kunt hier aankomen met een snippertje papier en zij vinden een match.

Favoriete filmhuis of bioscoop?

Het is echt heel erg nerdy, maar EYE. Ik houd van een groot scherm en goed geluid, zodat je een film in de optimale omstandigheden kan kijken.

Favoriete plek om te eten?

Europizza, meer voor de kleine gerechtjes - die zijn zo liefdevol en aandachtig samengesteld -dan voor de pizza’s.

Favoriete plek voor een snelle snack?

Caldi en Freddi, aan de Spuistraat. Het is jammer dat er nu elke keer zo’n rij staat, maar het is het nog steeds waard. Ik neem eigenlijk altijd de Palomonte, een broodje met stragiatella, gegrilde aubergine en rucola. Er werken hier een handvol mannen en ze maken hem allemaal anders. Je kunt aan het broodje zien wie hem gemaakt heeft. De één scheurt de stragiatella, de ander snijdt hem. Een soort handtekening van de maker. En een lunch onder 5 euro is altijd fijn.

Favoriete verborgen parel?

Dit is misschien een hele voor de hand liggende verborgen parel, maar museum Ons’ Lieve Heer op Solder in de Red Light District. Mijn ouders namen mij mee daarnaartoe en het voelt echt alsof je teruggaat in de tijd. Het verhaal achter dit gebouw is prachtig en ik denk dat het nog steeds een plek is waar veel mensen, Amsterdammer of niet, aan voorbij lopen.

Favoriete plek na middernacht?

Als ik nu een club zou noemen zou het onoprecht zijn. Een clichéantwoord, maar ik vind het echt heerlijk om ‘s nachts over de grachten te struinen. Samen met mijn partner heb ik een aantal jaar achter elkaar een kunstwerk gemaakt voor het Amsterdam Light Festival en elk jaar proberen we om de weerspiegelingen van het water ’s nachts deel te maken van het kunstwerk zelf. Die reflecties zijn hier echt magisch.

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.
Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.