Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Studio Reigersbos

De echte Amsterdammer - Terra Dakota Stein

In deze rubriek geven wij de bewoners van Amsterdam het woord. Van jong tot oud en van de geboren Jordanees tot aan de 'import-Amsterdammer'. Deze keer deelt Terra Dakota Stein haar favoriete plekken in de stad. Zij is jurist en is betrokken bij de adviesraad van Amsterdam 750 jaar.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.

Over Terra Dakota Stein 

Terra Dakota Stein (33) is een geboren en getogen Amsterdammer en groeide op in de Banne in Amsterdam-Noord. Sinds kort woont ze in Zuidoost. 'Ik vind het heerlijk hier in Zuidoost. Het is altijd mijn tweede thuis geweest. Het voelt alsof ik naast echte Noordeling, ook een beetje hier ben opgegroeid.' Stein werkt als jurist, geeft een wekelijks juridisch spreekuur in het buurtcentrum en is betrokken bij verschillende initiatieven in de stad, waaronder de adviesraad van Amsterdam 750 jaar.

Ben je een trotse Amsterdammer, en waarom?

Zeker weten, in hart en nieren. Ik houd van mijn stad. Amsterdam is een stad als geen ander, uniek in Nederland en Europa. Hier zie je verschillende culturen bij elkaar komen én met elkaar samenleven, Amsterdam maak je met elkaar. Als ik naar het straatbeeld kijk, zie ik mijzelf terug. Ik voel mij ook in elk stadsdeel thuis.

Amsterdam bestaat in oktober 2025 750 jaar. Waar kijk je het meest naar uit?

Ik kijk het meest uit naar de vieringen rondom het 750-jarig bestaan van de stad. We hebben nu de initiatieven voorbij horen komen van een aantal stadsdelen en best wel veel kunnen honoreren. Mensen kunnen nog steeds hun ideeën indienen!

Als je terug mocht naar het Amsterdam van een ander tijdperk, waar zou je dan heen gaan en waarom?

Amsterdam heeft een kleurrijk, groot verleden. Ik zou het heel erg mooi vinden om terug te reizen naar de tijd dat mijn ouders hier heen kwamen. Mijn moeder reisde in de jaren ‘80 vanuit Ghana naar Amsterdam, mijn vader kwam in de jaren ‘70 vanuit Suriname. Ik zou wel eens willen zien hoe de stad er toen uitzag, de formele en informele structuren, het sociaal weefsel van die tijd.

Afbeelding van Studio Reigersbos

FAVORIETEN VAN TERRA

Favoriete activiteit in Amsterdam?

Ik hou van zwemmen. Het Noorderparkbad, voorheen Floraparkbad, in de volksmond heet het nog steeds zo. Daar zwemmen is heerlijk. Gewoon een paar baantjes trekken. Wist je dat het is uitgeroepen tot mooiste zwembad van de wereld? Hoewel ik ook nog steeds nostalgische gevoelens heb naar het oude gebouw. Door de memories. Daar ging ik met vrienden zwemmen, patatje eten en hangen.

Favoriete museum?

Het Amsterdam Museum. Ze zitten nu tijdelijk in het Hermitage gebouw, Amstel 51, en doen heel veel toffe projecten. Dit museum betrekt heel veel hedendaagse, lokale artiesten en kunstenaars om hun museum te maken tot wat het nu is. Echt door de stad, voor de stad. Met Verdedig Noord hebben we ‘Welkom in de Noordside’ daar tentoon mogen stellen. Heel veel noordelingen hebben hun Noord in een museum kunnen zien staan.

Favoriete Amsterdammer?

Mijn favoriete Amsterdammer is meester Kwame. Kwame Agyapong-Ntra is oprichter van stichting SPE, een bijles- en huiswerkinstituut in Amsterdam Zuidoost. Zij geven ondersteuning bij huiswerk en studie, maar organiseren ook beroependagen, zodat kinderen geïnspireerd raken door hedendaagse rolmodellen. En hij is Amsterdammer van het jaar geworden!

Favoriete stukje groen?

Noorderpark is een prachtig stadspark en een park waarin mensen kunnen ontspannen, sporten en van de natuur genieten. Gewoon een chille plek. Ik skeeler heel graag en dit is echt mijn favoriete plek om te skeeleren.

Beste boek, lied of film over Amsterdam?

Ik blijf het dope vinden dat Ocean’s 12 hier is opgenomen, is dat oppervlakkig? Het is echt vet om je eigen stad terug te zien in zo’n blockbuster movie.

Favoriete snelle snackplek?

FEBO. Sowieso FEBO. Dan haal ik de FEBO-burger, soms met een patatje erbij met mayo en uitjes.

Perfecte zaterdagmiddag in de stad?

We beginnen op de Van Der Pekstraat. Even naar de markt, wat kleine boodschappen doen en dan langs bij Ellen Brudet, eigenaresse van Colourful Goodies. Ze heeft net haar eerste kinderboek geschreven Nine & Mella - Bij ons thuis en zij verkoopt poppen van kleur, als eerste in Europa. Zij heeft poppen met sproeten, met Vitiligo, poppen met Down Syndroom, poppen die een afspiegeling zijn van alle mensen. Dan nemen we de pont naar het centrum, lopen over de Zeedijk, even wat winkels in, de Kalverstraat af en dan pakken we een film bij Tuschinski, echt een prachtige bioscoop. En tot slot eten we authentiek Ghanees eten bij Delish Delicacies in Diemen!

Ook een goed plan om 750 jaar Amsterdam te vieren? Je kunt je ideeën nog indienen. 

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.
Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.