Belangrijke periode

De periode die is gekozen voor deze installatie is een voor Vincent belangrijke periode uit zijn leven, 1888-1889, waarin hij Parijs verlaat en naar het Zuiden van Frankrijk vertrekt. Na de drukte van Parijs, waar hij vanaf 1886 woonde, hoopt Vincent in het Zuiden rust te vinden, hij zou graag meer met andere schilders optrekken en een kunst vol licht en kleur gaan maken. In deze installatie maak je samen met Vincent de reis die vol inspiratie en schoonheid is, maar ook vol twijfel en verwarring.

Het Zonnige Zuiden

In Arles schildert Vincent op de toppen van zijn kunnen. Hij stort zich op de expressieve kracht van kleur en maakte gedurfde kleurencombinaties. Hij gebruikte kleur om bepaalde emoties uit te drukken. Hij gaat samenwonen met Paul Gauguin, maar de twee botsen geregeld en Gauguin gaat uiteindelijk terug naar Parijs. Als reactie op de voor Vincent teleurstellende afloop van de vriendschap met Gauguin snijdt Vincent zijn oor af. In mei 1889 laat Vincent van Gogh zich vrijwillig opnemen in een psychiatrische inrichting in Saint Rémy.

Blanco

Zonder enige voorkennis ging ik naar het Van Gogh Museum; ik wist niet precies waar ik naar toeging en wat de bedoeling was. In eerste instantie had ik het idee in een soort doolhof terecht gekomen te zijn, het was donker. Maar op een gegeven moment had ik het in de gaten!

Van Parijs naar Arles

Van Gogh woonde in Parijs, was niet gelukkig, het is donker, je hoort Parijse straatgeluiden, mensen praten. Het is winter. Tijd voor Vincent om naar het Zuiden te trekken. Als je doorloopt zie je het licht worden, het licht van het Zuiden. Er is door middel van plastic bloemen een idee van een veld met zonnebloemen gemaakt. Het licht valt over het veld, van ochtend wordt het middag en daarna  avond. Een stem (is het Vincent?) vertelt wat het Zuiden, het licht, met hem doet en hoe hij daarvan opknapt.  Dit is een hele mooie en prettige ruimte om te zijn, met steeds veranderde licht en warme kleuren.

Gauguin

Vervolgens stappen we de kamer binnen waar Van Gogh met Gauguin woonde. We horen twee mannen praten, ze zijn het oneens, er wordt in eerste instantie gepraat, maar daarna, steeds harder, geschreeuwd. Op de muur een selectie schilderijen van beide kunstenaars.
Hierna is het weer donker, de droom van Vincent spat uiteen.

Het Oor van Van Gogh

In de volgende ruimte is het licht rood, de wanden hebben spiegelende vlakken en er klinkt psychedelische muziek. Het lijkt wel of ik gek word. Of ik opstijg. Dit moet het moment zijn dat Vincent zo in de war is dat hij zijn oor afsnijdt.

Ben ik nou gek geworden

De laatste ruimte is donker, een stem vertelt over het leven, hoe het evolueert van geboorte naar dood. Op de muur zie ik de cirkels zoals ik ze ken van de luchten van de late schilderijen van Van Gogh. De cirkels hebben steeds een andere kleur. Er klinkt muziek. Hoewel ik hier wel prettig rustig van word herken ik dit als de gek geworden Van Gogh.

Heel bijzonder

Wat een bijzondere ervaring is dit! Ik denk dat het voor mijn beleving goed was dat ik eigenlijk helemaal niet wist waar ik naar toeging. Dus, ga er allemaal naar toe, laat je verrassen, laat je overdonderen en ontmoet Vincent. Ik ben zonder een audioguide ongeveer een half uur binnengeweest. Van de dame aan de informatiebalie hoorde ik dat mensen die mét een audioguide lopen er sneller doorheen zijn.

Waar: Van Gogh Museum Amsterdam
Wanneer: tot en met 13 januari 2019
Meer informatie: zie de website van het museum

Audioguide is aanwezig, ik heb zelf zonder audioguide gelopen. Misschien eerst een rondje zonder en daarna een rondje met de audioguide lopen?