Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Young happy couple on red bikes cycling on the old streets in the city centre.

Bezoekers

Bezoekers horen bij het internationale karakter van Amsterdam en verrijken de stad op verschillende vlakken. Helaas ervaren we de afgelopen jaren ook op sommige plekken overlast en is in bepaalde gebieden in het centrum de leefbaarheid aangetast. Daarom werken wij aan een gezonde bezoekerseconomie die de stad, haar omgeving en inwoners verrijkt en de leefbaarheid niet schaadt.

Veranderen en verbeteren van het imago van Amsterdam

Om de leefbaarheid te herstellen, zetten we verschillende middelen in. Een van de activiteiten is de imagocampagne die wij in november 2023 samen met de gemeente Amsterdam en onze partners lanceerden. Onder het motto ‘Renew your view on Amsterdam’ laat de campagne bezoekers op een andere manier naar de stad kijken. Het beeld dat Amsterdammers zelf van hun stad hebben, zetten we in om dit beeld te verrijken. De campagne is nadrukkelijk niet gericht op het aantrekken van méér bezoekers. We willen juist bewuster bezoek stimuleren door een ander soort bezoekers aan te spreken.

Terugdringen van overlast

In de tussentijd werken we hard aan het gidsen (spreiden) van Nederlandse en buitenlandse bezoekers op plekken in de stad waar de balans tussen lusten en lasten hersteld moet worden. Het gidsen doen we onder andere door het vertellen van verhalen over het veelzijdige culturele aanbod in onze verschillende buurten: van kleine en grote podia, musea, mode en festivals, restaurants en cafés, tot parken, natuur en sportfaciliteiten. Daarbij zoomen we in op de minder bekende plekken in bekende buurten en op de vele parels in de minder bekende buurten.

Door de inzet van data en nieuwe technologieën zijn we als stad in staat om de verhalen steeds meer te personaliseren, en met de inzet van content creators en sociale media op de behoefte van de verschillende bezoekers aan te laten sluiten. Bekijk hier onze visie voor de bezoekerseconomie.

De kracht van de I amsterdam City Card

Behalve informeren en inspireren, ondersteunen we bezoekers ook met producten zoals een plattegrond en een app. En met de I amsterdam City Card waarmee men toegang krijgt tot een groot aanbod aan musea in Amsterdam. De I amsterdam City Card geeft daarnaast ook toegang tot het openbaar vervoer en rondvaarten. Zo faciliteren we gebruikers op een eenvoudige manier en stimuleren we hen een bezoek te brengen aan culturele instellingen, ook aan de kleinere en minder bekende locaties, en bevorderen we spreiding.

I amsterdam Store

De I amsterdam Store is een winkel voor zowel bezoekers als Amsterdammers, met de leukste producten van Amsterdamse makers, souvenirs en toegangskaarten voor musea en evenementen. Het is meer dan alleen een winkel: de I amsterdam Store is ook een informatiepunt waar je alles te komt te weten over de evenementen in Amsterdam en de I amsterdam City Card.