Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Zee- en Havenmuseum

Voor een bezoek aan het IJmuider Zee- en Havenmuseum moet men zeker een paar uur uittrekken. Het is namelijk een verrassend groot museum. De bezoeker kan zich hier verdiepen in de geschiedenis van het Noordzeekanaal, de bouw van de sluizen en de pieren en het ontstaan daarna van IJmuiden en alle maritieme activiteiten.

Ontdek de maritieme geschiedenis

Sinds een jaar zijn de originele eerste kruiwagen en spade te zien, die op 8 maart 1865 werden gebruikt op 500 meter afstand van het museum voor de eerste schep zand. Elf jaar later was het kanaal gereed. Koning Willem III heeft toen op een mooie oorkonde op 1 november 1876 het gat in de duinen (meer was het niet) de naam IJmuiden gegeven. Hij heeft dit plakkaat ondertekend met een pen met een arendsveer. Kruiwagen, spade en deze bijzondere pen zijn in bruikleen van het Rijksmuseum en daarmee terug op de plaats waar het allemaal begon.

Visserij, loodswezen en sleepvaart

Het museum besteedt veel aandacht aan de visserij en de walvisvaart, maar ook aan het loodswezen en de berging- en sleepvaart. De bezoeker kan ook zien hoe slecht de werk- en leefomstandigheden waren van de kanaalgravers en hun families en hoe rauw en hard het leven was in het ontluikende IJmuiden. Met de ontwikkeling van de visserij kwam geleidelijk meer welvaart.

Motorendraaimiddag

In de motorenhal draaien elke laatste zaterdag van de maand de oude scheepsmotoren, een indrukwekkend gebeuren. Op een nagebouwde scheepsbrug kunnen kinderen zich even kapitein wanen en in het buitenterrein ligt een heuse kotter afgemeerd.

Het museum is iedere woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 uur – 17.00 uur. De museumkaart is geldig.

Let op: In de maanden juli en augustus en alle andere schoolvakanties is het museum alle middagen geopend behalve maandagmiddag. Kijk voor meer informatie op de website.