Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Musea

Museumhuis Bartolotti

Ervaar hoe het is om te leven in een luxueus grachtenpand. Beleef zowel de overdadige levensstijl van de bewoners als het leven van het personeel in de keuken en de personeelsvertrekken.

Allerlei stijlen door elkaar heen

Bij de bouw in 1620 was Huis Bartolotti een van de grootste koopmanshuizen in de stad. De gewone Amsterdammer was diep onder de indruk en uit de hele omgeving kwamen er mensen kijken. Dat is tegenwoordig eigenlijk nog steeds zo. Toch was het de walvisreder Jan van Tarelink niet genoeg. Hij liet halverwege de 18e eeuw een enorm achterhuis aanbouwen met als klapstuk de Blauwe Zaal in Rococostijl. 

De bewoners wilden hun stempel op het huis drukken. Dans je mee in deze rococo-zaal van walvisreder Jan van Tarelink? Of help je met het indekken van de eettafel voor het overdadige diner? Vereniging Hendrick de Keyser behoudt al meer dan 100 jaar mooiste huizen van Nederland.

In de komende jaren gaan er nog 35 bijzondere huizen open: Museumhuizen. Een prachtige jugendstil villa, een chic grachtenpand, een zomerhuis in de stijl van het Nieuwe Bouwen, een traditionele boerderij met bedstede, één van de eerste doorzonwoningen of een jaren negentig interieur met lila en mintgroen. Daar wil je toch binnen kijken?