Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

Van Houtenkerk

De Van Houtenkerk in Weesp heeft een prachtig authentiek interieur in de stijl van Berlages Nieuwe Kunst met Jugendstilkenmerken. De kerk wordt in de volksmond ook wel ‘het Chocoladekerkje’ genoemd.

Berlage en Jugendstil

De Van Houtenkerk werd in 1906 neergezet in opdracht van de gezusters Van Houten, telgen uit het beroemde chocoladegeslacht. Daarom wordt de kerk in de volksmond ook wel ‘het Chocoladekerkje’ genoemd. De buitenkant van de Van Houtenkerk heeft neoromaanse stijlkenmerken. Het interieur heeft daarnaast kenmerken van Berlages Nieuwe Kunst met Jugendstilelementen.

In handen van Stadsherstel

Stadsherstel heeft het gebouw nieuw leven in geblazen. De rijke chocoladegeschiedenis werd bij de heropening geëerd door te starten met het Chocolade Festival met kindervoorstellingen, een gedichtenwedstrijd, klassieke concerten op topniveau van o.a. Nicolas van Poucke, een heerlijk chocoladediner en een populaire bonbon workshop. De é��n meter hoge Van Houtenkerk, nagemaakt van chocolade, kreeg zelf landelijke media-aandacht (o.a. bij Tijd voor MAX) en de antiekmarkt trok zo’n duizend bezoekers.