Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

De Zaansche Molen (erfgoed vereniging)

De Zaansche Molen heeft maar liefst 13 molens in bezit en een prachtig nieuw Molenmuseum op de Zaans Schans. Het zijn met recht industriemolens. De Zaansche Molen is in 1925 opgericht om het molenerfgoed, dat snel aan het verdwijnen was in de Zaanstreek, te behouden voor de toekomst. Een aantal bezorgde Zaankanters vreesde destijds dat er geen enkele molen meer zou overblijven van het enorme aantal dat er ooit had gestaan. Het doel van de vereniging is het behoud en beheer van de Zaanse Industriemolens en het vergroten van de kennis over en de liefde voor de molens.

Hoe je de Zaansche Molen kunt bezoeken met je City Card

Het is niet nodig om een tijdslot te reserveren om deze locatie te bezoeken met je City Card. Je kunt ter plekke je tijdslot reserveren. Zorg ervoor dat je City Card geldig is op het moment van je bezoek. 

Zaans Molenmuseum

In het Molenmuseum ervaar je de geschiedenis en de betekenis van de molens, als Nederlands erfgoed van wereldklasse. Dit verhaal bestrijkt ruim drie eeuwen Zaanse industriemolens. Een bezoek aan het Molenmuseum is een tijdreis voor jong en oud. Een multimediale ontdekkingstocht, waarin alle zintuigen geprikkeld worden.

Molen de Kat

Molen De Kat is een unieke verfmolen. In 1646 verkreeg Adriaan Gerritsz van Someren het recht van windvang, de bouwvergunning voor zijn verfmolen De Kat aan de Kalverringdijk. 

In 1782 verbrandde de molen, waarna hij in korte tijd weer opgebouwd werd. Na een restauratie, rond 1960, werd de molen aanvankelijk gebruikt voor het builen (het zeven) van zaagsel. Daarna deed hij dienst als verfmolen, maar er werd ook krijt gemalen.

Molen de Bonte Hen

Sinds 1935 stond er aan de Kalverringdijk, bijna recht tegenover de Zaandijkersluis, het restant van een molen. Dit behoorde aan de oliemolen De Bonte Hen of wel De Kip, die oorspronkelijk als houtzaagmolen werd gebouwd. De kans is groot dat hij in of vlak na 1693 werd gesloopt, want in dat jaar werd hij te koop aangeboden. Omdat er nadien niets meer vernomen wordt van een houtzaagmolen op die plek aan de Zaan en wel van een oliemolen, moet worden aangenomen dat de houtzaagmolen is gesloopt en vervangen door een oliemolen.

Molen het Jonge Schaap

De molen Het Jonge Schaap is een boven kruiende houtzaagmolen. Deze molen staat op de Zaanse Schans.

Molen de Schoolmeester

Molen De Schoolmeester is een papiermolen. Aan de Zaan wordt de eerste papiermolen in 1605 genoemd, maar waarschijnlijk dateert hij uit 1601. De Schoolmeester was sinds 1692 steeds in handen geweest van gelijktijdig één of twee eigenaren, maar vanaf 1 januari 1977 was dit nog in die van één, namelijk Vereniging De Zaansche Molen. De Schoolmeester maakt Zaansch Bord, een stevig papier in verschillende maten en kleuren. Er worden kaarten mee gemaakt en het wordt gebruikt door boekbinders en kunstenaars.

Wil je meer weten over de molens die je kunt bezoeken, ga naar de website voor alle informatie en openingstijden.