Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Angela Huizer

De echte Amsterdammer - Sioe Jeng Tsao

In deze rubriek geven wij de bewoners van Amsterdam het woord. Van jong tot oud en van de geboren Jordanees tot aan de 'import-Amsterdammer'. Deze keer deelt Sioe Jeng Tsao hun favoriete plekken in de stad. Sioe is kunstenaar en illustrator met een bi-culturele achtergrond.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.
Mensen staan hier op De Dam te protesteren, dat gebeurt niet in Alphen of Almere.

Over Sioe

Sioe Jeng Tsao (32) is een Nederlandse kunstenaar en illustrator van Chinese afkomst. Hun werk is een kleurrijke ontdekkingstocht naar het mens-zijn, in al zijn vormen. Wat betekent het om een bi-culturele achtergrond te hebben? Wat is queer zijn en hoe verhoudt dat zich tot je omgeving? “Ik denk dat ik een beetje last heb van imposter syndrome waardoor ik altijd zeg dat ik slechts illustrator ben. Maar het is ook gewoon makkelijk, mensen weten meteen wat je doet: ‘O, jij tekent.’ Terwijl ik meer doe dan alleen illustraties maken. Ik werk met textiel en tekst, ik maak digitale kunst en ik schilder. Dus eigenlijk ben ik kunstenaar, maar dat voelt soms nog te groot.”

Ben je in Amsterdam geboren?

"Ja, in het AMC in 1991. Mijn ouders woonden toen in de Bijlmer. Ik woon nu in de Rivierenbuurt, maar ik verhuis later dit jaar naar Rotterdam. Uiteindelijk heeft gentrificatie ervoor gezorgd dat ik wegga. Ik kan hier geen huis kopen in mijn eentje, in Rotterdam wel. Neemt niet weg dat ik mij een echte Amsterdammer voel, ik ga gewoon tijdelijk even ergens anders wonen. Voor mij is het heel gewoon om tussen die 2 steden te switchen, ik heb eerder in Rotterdam gewoond en heb er veel vrienden. Ik heb ook altijd het gevoel gehad dat de haat tussen die 2 steden eenzijdig is. Rotterdammers haten Amsterdam, Amsterdammers zijn niet met Rotterdam bezig, hahaha."

Ben je een trotse Amsterdammer?

"Ja, heel trots. Amsterdam is niet hetzelfde als de rest van Nederland. Ik ben met mijn ouders naar Alphen aan de Rijn verhuisd toen ik 11 was, omdat zij daar een toko gingen beginnen. Eenmaal daar realiseerde ik mij pas: o, Amsterdam staat los van Nederland. Het is een bepaalde mindset, een streven naar een betere wereld. Mensen staan hier op De Dam te protesteren, dat gebeurt niet in Alphen of Almere."

Afbeelding van Angela Huizer

FAVORIETEN VAN SIOE

Favoriete activiteit in Amsterdam?

"Naar buiten gaan zonder plan. Een beetje dwalen met muziek in je oren, boek mee en dan op random terrasjes zitten omdat het er leuk uit ziet. Dat is echt mijn favoriete bezigheid. Ik eindig vaak bij Bar Bario, in Oud-West. Dat is een queer café, black owned en community building staat hoog in het vaandel. Het voelt als een plek waar je gemakkelijk heen kan in je eentje, want je eindigt er altijd met nieuwe vrienden."

Favoriete Amsterdammer?

"Nafiesa Rasoelbaks. Ik heb sinds een paar weken verkering en zij is mijn favoriete Amsterdammer. Geboren en getogen, maar op de een of andere manier immuun voor de ergernissen van de stad. Ik was Amsterdam afgelopen maanden helemaal beu, maar zij laat mij de stad weer zien door nieuwe ogen. Zo compassievol en lief. Een ras Amsterdammer die niet zeikt op de stad, dat is echt verfrissend."

Favoriete eetplek?

"Ik ga best wel vaak naar New King op de Zeedijk. Ik haat het centrum, maar in Chinatown voel ik mij toch altijd thuis. Ik eet hier eigenlijk altijd hetzelfde, de tofu met zwarte peper. Zo lekker."

Favoriete snelle snackplek?

"Tjin’s toko op de Eerste van der Helststraat. Ik neem eigenlijk altijd de nasi, met een pasteitje of de lemper. En als ik zin heb in Turkse pizza ga ik naar Helin’s Döner op de Linnaeusstraat. De enige vegan döner van de stad."

Favoriete herinnering aan Amsterdam?

"Fite Qlub is een organisatie opgezet door queers- en transgenderpersonen van kleur. Het zijn feestjes waar cis vrouwen, trans en non-binaire mensen op een veilige manier je kinks kan ontdekken zonder dat je over-geseksualiseerd wordt of meteen je grenzen over moet. Ben er een keer met een vriendin geweest, maar meer om gewoon even te kijken wat het inhield. Ik vond het toen vooral overwhelming en heb de meeste tijd op het balkon doorgebracht. Tijdens de tweede sessie waren we ook niet enthousiast, dus we besloten de derde editie te laten schieten. Maar toen die vriendin bij mij thuis aankwam om samen te eten, had ze zich opgemaakt. Misschien moeten we toch even gaan kijken? Dus wij daar spontaan heen, in onze sexy outfits, verstopt onder dikke jassen in de tram, haha. Tijdens het feestje merkten we: dit is een goeie editie. Misschien ook omdat we niets verwachtten. Aan het einde van die avond vroeg een vrouw, waar ik al de hele avond oogcontact mee had, of ik meeging naar de darkroom boven, met haar en een andere vrouw. Ik ben geëindigd in een trio. Allerbeste avond uit in Amsterdam! Het voelde net als een film."

Ben jij ook een trotse Amsterdammer en wil je graag je verhaal en favoriete plekken delen? Neem dan contact met ons op via redactie@iamsterdam.com.

Anne Dirks
Freelance journalist. Schrijft voor de Uitkrant en de wekelijkse rubriek 'De echte Amsterdammer'.