Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Afbeelding van Noëmi Achthoven

Verborgen kunst in de stad

Onze stad zit bomvol musea en galerieën, maar wat je gauw vergeet is de kunst die je gewoon op straat tegenkomt. Kijk je buiten goed om je heen, dan is er veel te zien. Zo spot je in een Amsterdams bos een bronzen boomzagertje, is er een eeuwig gesprek gaande tussen pilaren en bekijk je street art achter een winkel in het centrum. En dat allemaal gewoon op straat. Wij verzamelden de mooiste verborgen kunstjuweeltjes van de stad.

Het huis met de kabouters

Het woonpand aan de Ceintuurbaan is van zichzelf al bijzonder versierd, maar boven op de dakkapellen zitten 2 kabouters. Waarvan eentje op het punt staat een rode bal over te gooien. Het huis is ontworpen door de architect Antonius Cornelis Boerma en werd gebouwd in 1884. De naam van de opdrachtgever was Van Ballegooien wat erg klinkt als 'ballen gooien', dat zou de reden kunnen zijn dat de ballen gooiende kabouters tijdens de bouw op het dak werden gezet. Maar er is ook een theorie dat er 2 aannemers waren die tijdens het bouwproject een rode bal overgooiden. Het is en blijft een mysterie. Volgens sommige mensen wordt de bal weleens daadwerkelijk overgegooid… Maar dat gebeurt natuurlijk als niemand kijkt.

  • Ceintuurbaan 251 | Het huis met de kabouters

Een eeuwig gesprek

Afbeelding van Noëmi Achthoven

Verscholen op het Marineterrein, tussen Kanteen25 en Culture Club, staat een kunstproject met licht- en geluidspilaren die voortdurend in gesprek zijn over verschillende thema’s. De pilaren hebben ieder hun eigen AI-bot en spreken door de luidsprekers over en weer. De ‘Pilars of Hope’ is een bijzonder AI-kunstwerk dat zichzelf constant blijft ontwikkelen.

  • Marineterrein, tussen Kanteen25 en Culture Club

Papegaaien gespot!

Afbeelding van Noëmi Achthoven

Heb jij ze al gespot? Als je naar café Pension Homeland gaat, kijk dan nog even goed om je heen voordat je naar binnengaat. Want boven op het gebouw zitten de 2 vogelbeeldjes al naar je te loeren.

  • Kattenburgerstraat 5 | Pension Homeland

Het Boomzagertje

Het is even zoeken in de bomen van het Leidsebosje, maar daar zit ‘ie echt: het Boomzagertje! Het bronzen beeldje werd in een nacht in 1989 op een tak van een boom gezet door een anonieme kunstenaar. Het beeldje kwam eens ten val en verloor toen zelfs zijn pet, maar werd niet lang daarna weer teruggezet op zijn boomstam. Ook zijn pet kwam weer terecht. In 2020 verdween het zagertje weer en deze keer was de hele tak afgezaagd! Al snel bleek dat het beeldje terug was bij de anonieme maker voor een poetsbeurt. Het zagertje zit sindsdien op een nieuwe plek in zijn vertrouwde Leidsebosje.

  • Leidsebosje

Geheime plek in hartje Amsterdam

Eentje die je echt niet zomaar kunt tegenkomen: in een zijstraatje van de drukke Nieuwendijk vind je Nicholas Groente en Fruit. Een buurtsupermarkt waar je naast je dagelijkse benodigdheden ook kunst kan halen. Midden in het centrum heeft eigenaar Brian Nicholaas samen met Chinny Bond hier een schatkist vol street art van zowel lokale als internationale kunstenaars. Het zijn de laatste weken dat je dit pareltje nog kan bezoeken, want er zijn bouwplannen. Op 22 en 23 juni geeft The Secret Garden als afsluiter een feestje, met Live Bands en dj's.

  • Dinsdag 13:00 – 20:00, woensdag t/m zondag 12:00 – 20:00 | Sint-Nicolaasstraat 19
  • 22 & 23 juni | Sint-Nicolaasstraat 19 | The Secret Garden | Afsluitfeest

Space invaders

Keramische tegels met een herkenbare afbeelding worden sinds 1998 geplaatst over de hele wereld, door een anonieme kunstenaar genaamd Invader. De figuren op de tegels zijn geïnspireerd door een van de eerste computerspellen van Amerikaanse computerspelmaker Atari. Sommige invaders zijn helaas weggehaald, maar er zijn er nog een heleboel om te spotten – in totaal 26 in Amsterdam. Op de hoek van een straat, aan de rand van een brug en op heel veel andere plekken. Heb jij ze al gevonden?

  • onder andere Gravenstraat en Sint Antoniesbreestraat