Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Films in april

Filmliefhebbers opgelet, je zoektocht naar bijzondere filmbelevenissen eindigt hier. Met een zorgvuldige selectie van films (met randprogrammering) leidt redacteur Youssef el Khattabi je maandelijks door de filmprogramma's die de stad te bieden heeft. Van revolutionaire arthousefilms tot ontroerende documentaires, en alles ertussenin.

Youssef el Khattabi
Freelance redacteur. Verslindt films met meer passie dan zoete popcorn. En na de aftiteling? Altijd in voor een goed gesprek over de film.
Volg Youssef

Hotel Mokum

Hotel Mokum neemt je mee naar het hart van de Amsterdamse kraakbeweging. Regisseur Yannesh Meijman, zelf ooit een kraker, gebruikt zijn film om de geschiedenis en idealen van deze beweging te verkennen. Met een focus op de jaren 60 tot 80, een tijd van grote ontruimingen en opstand maar ook van gemeenschap en hoop, biedt de film een uniek perspectief op de strijd tegen woningnood. Een aangrijpend verhaal over vriendschap, solidariteit, en het belang van actie in tijden van crisis.

Bleu - Psychoanalyse & Film

In Bleu (1993) van Krzysztof Kieślowski ontwaakt Julie uit een coma en wordt meteen geconfronteerd met het verlies van haar gezin. Terwijl ze kiest voor radicale afstand van haar verleden, verkent de film de diepten van rouw en de zoektocht naar vrijheid. Inclusief een inleiding en nagesprek over het thema ‘alleen zijn’.

  • Woensdag 10 april, 20:00 | Ketelhuis, Pazzanistraat 4 | vanaf €9,- | koop kaartjes

This is film!

Eye Filmmuseum presenteert dit voorjaar This is Film! Film Heritage in Practice, een collegereeks met internationale gastsprekers en filmvertoningen over filmrestauratie en -erfgoed. Zo staat bijvoorbeeld op 3 april Archief van de Toekomst centraal, een VPRO-project dat AI gebruikt om de documentaireserie Tegenlicht toegankelijk te maken. Deze dag is er ook een live demo en een documentaire over AI-ethiek met Q&A. En op 17 april vertellen Irene Haan en Franka Schaap over de verkenning van Film Catcher, een AI-gestuurde installatie die films doorzoekt.

Amsterdam Spanish film festival

Het Spaanse Filmfestival laat je kennismaken met de rijkdom van de Spaanse cinema, met een speciale focus op nieuwe trends in mainstream Spaanse films en een diversiteit aan onafhankelijke, artistieke en experimentele films.

Dit jaar valt Cerrar los Ojos op, een film die diepgang met artistieke flair vermengt. Het verkent de mysterieuze verdwijning van een personage tijdens filmopnames, een voorval dat jaren later weer aandacht krijgt via een tv-programma. De film biedt reflecties op herinnering, identiteit en de essentie van cinema.

The Body Politic

De documentaire The Body Politic, onderdeel van Movies that Matter: On Tour, vertelt het krachtige portret van Brandon Scott, de idealistische jonge burgemeester van Baltimore tijdens zijn eerste ambtsjaar. In een stad die kampt met hoge moordcijfers, kiest Scott voor een vernieuwende aanpak van vuurwapengeweld. Terwijl de media en tegenstanders de druk opvoeren, vecht hij voor zijn plannen. Zal zijn strategie slagen en een nieuwe weg voor de stad betekenen?

Bab el Hadid

In Caïro volg je krantenverkoper Qinawi, die geobsedeerd is door frisdrankverkoopster Hannuma. Zijn onbeantwoorde liefde leidt tot waanzin. Bab el Hadid combineert persoonlijke tragedie met sociale thema's als werknemersrechten, tegen het levendige decor van Caïro. Neorealisme en film noir zorgen voor een bijzonder perspectief op Egypte in de jaren 50.

Bijlmer bios:  Muziekfilms en Afrikaans Magisch Realisme

De lente voelt dichtbij met de Music Movie Week – 3 avonden lang staan films over muziek centraal. Inclusief nagesprekken, muziekoptredens en een swingende soul night. Er zijn spetterende specials over Reggae, Samba-Jazz en Soul, die je meenemen naar andere tijden en werelden. Er zijn ook Afrikaanse films, uit o.a. Congo en Senegal, met als magisch-realistisch hoogtepunt het speelfilmdebuut van Baloji: Augure.

Youssef el Khattabi
Freelance redacteur. Verslindt films met meer passie dan zoete popcorn. En na de aftiteling? Altijd in voor een goed gesprek over de film.
Volg Youssef