Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Bezienswaardigheden

De Waalse Kerk

De Waalse Kerk ligt als een verborgen parel sinds 1586 midden op de burgwallen in hartje Amsterdam. Deze prachtige plek geniet tegenwoordig voornamelijk bekendheid als sfeervol cultureel podium. De intieme setting en de voortreffelijke akoestiek van de kerk staan garant voor een magische sfeer en ultieme muziekbeleving. De Waalse Kerk is inmiddels niet meer weg te denken uit de muziekscene van Amsterdam en verder daarbuiten. Daarnaast worden er al 450 jaar Franstalige kerkdiensten gehouden, iets wat gekoesterd wordt in het taalinstituut van De Waalse Kerk: het Centre Français-N��erlandais.

Klassieke muziek

Klassieke muziek en De Waalse Kerk horen bij elkaar. We durven rustig te stellen dat er geen magischere plek is om te genieten van muziek. Bij vrijwel alle concerten neemt het publiek plaats rondom de solist of het gezelschap en doet de sublieme akoestiek zijn werk. Geniet van de rust van de kerk, te midden van het levendige Amsterdam. Van oude muziek tot een eigentijds geluid. Van aanstormend nationaal talent, tot internationale topartiesten.

Naast onze samenwerking met o.a. het Conservatorium van Amsterdam en het Festival Oude Muziek presenteren we jaarlijks de Bösendorfer Series; een reeks pianorecitals met nationale en internationaal gevierde pianisten. De serie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een must-visit als u van pianomuziek houdt. Amsterdamse Koren vinden elkaar in de serie Couleur Vocale; een serie concerten van en voor de beste koren uit de hoofdstad.

Bekijk onze volledige klassieke muziek agenda >

Popmuziek

De Waalse Kerk toont zich een onverwacht concertpodium middenin Amsterdam. Een oase van rust waar singer-songwriters, poplegendes en aanstormend talent optimaal tot zijn of haar recht komt. Sinds een aantal jaren werken we samen met o.a. GRAP en de Melkweg. In een bijzondere samenwerking nodigen we artiesten uit binnen- en buitenland uit om tussen het indrukwekkende orgel en de glas-in-lood ramen van de kerk hun eigen geluid te laten horen. Een unieke, vaak spirituele beleving.

Bekijk onze volledige popmuziek agenda >

Taalinstituut Centre Français-Néerlandais

Al 450 jaar worden er in de Waalse Kerk Franstalige kerkdiensten gehouden, iets wat goed te zien is als je door de kerk loopt. De Franse taal en cultuur zijn dus onderdeel van ons DNA. Deze unieke eigenschap willen we koesteren en dat doen we in ons taalinstituut: het Centre Français-Néerlandais

In de sfeervolle kosterij naast de kerk biedt het Centre een breed pakket Franse taalcursussen aan, maar ook cursussen Nederlands speciaal ontworpen voor Fransen en Franssprekenden. Deze cursussen worden gegeven privé of in kleine groepen door native docenten, die beide talen goed beheersen. Hierdoor kennen zij perfect de moeilijkheden die eigen zijn aan het leren van het Frans vanuit het Nederlands en het Nederlands vanuit het Frans.

Daarnaast worden er voor liefhebbers van de rijke Franse cultuur het hele jaar door ateliers (Frans voor ‘workshops’) georganiseerd, van leesclubs tot wijnproeverijen. Zo streven wij ernaar dát te blijven wat we al eeuwen zijn: een ontmoetingsplaats voor de Nederlandse en Franse taal en cultuur.

Bekijk onze taalcursussen >

Kerkdienst

De Waalse Kerk te Amsterdam stamt uit 1409. Oorspronkelijk was het gebouw de kapel van het Paulusbroederklooster. Na de Alteratie van 1578 werd de kerk overgedragen aan de Franstalige protestantse vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden en is sindsdien een protestantse kerk. De Waalse Kerk van Amsterdam is onderdeel van de Protestantse Kerken in Nederland (PKN) en werkt nauw samen met de Waalse Kerk te Haarlem.

Iedere zondagochtend om 11.00 uur is er een kerkdienst in De Waalse Kerk in Amsterdam. De dienst is meestal in het Frans, maar soms ook tweetalig (Frans/Nederlands).

Lees meer over de kerkgemeente >

Toegankelijkheid

Bekijk hoe de Waalse Kerk een bezoek voor mensen met een beperking of handicap toegankelijk maakt

Meer informatie